Ljubavni problemi

ZALJUBITE SE U KRETENA I KILOGRAMI NESTAJU PREKO NOĆI! Ali on ne sme da bude običan - evo kako radi ova neobičan DIJETA!

Autor Teodora Boškovski

Da li ste čuli za "kreten dijetu"? Pročitajte šta ona zapravo znači, a povezana je sa ljubavi!

Izvor: Dragana Gordic/Shutterstock.com/Youtube/Prva/Screenshot

Ljubavni problemi, pogotovo nakon bolnog raskida mogu dosta da se odraze na čitav organizam, počevši od psihe pa sve do mršavljenja ili gojenja. Nekim ljudima će apetit potpuno da nestane, te neće imati potrebu skoro ništa ceo dan da pojedu, dok će drugi nekontrolisano jesti i prejedati se.

O tome kako u tim situacijama da vodimo računa o sebi i šta bi trebalo da jedemo kako ne bismo zbog stresa nabacili nekoliko kilograma viška, ali i šta je "kreten" dijeta u emisiji "Jutro" na Prvoj televiziji pojasnili su stručnjaci.

"Prvo treba da se zaljubimo u jednog kretena, ali ne običnog, nego je potrebno da bude kreten kapitalac", započeo je ljubavni psiiholog Vojislav Ilić, a zatim je objasnio i šta znači "kreten kapitalac". Prema njegovim rečima to je manipulativan muškarac koji tvrdi i ponaša se kao da je savršen i da ne poseduje ni jednu manu.

"Mršavljenje nastaje onda kada vas jedan takav manipulator emotivno povredi ili prevari", objasnio je psiholog i dodao da je ova dijeta apsolutno univerzalna, kako za žene, tako i za muškrace. A biće uspešna onoliko koliko su emocije prema jednom takvom "kretenu" bile jake. Nebojša Savić, porodični psihoterapeut nadovezao se, te je potvrdio da postoji jako velika povezanost emocija i ishrane. Ljudi se usled uskraćivanje emocija, osim gladovanja okreću hrani i utehu nalaze u tanjiru kako bi dobili određeno zadovoljstvo, te počinju nekontrolisano da jedu. Ali ako je već tako, koju hranu bi trebalo da izbegavate u tim situacijama kako ne biste zaradili neku bolest?

"Nažalost, ne postoji ni jedna hrana koju možemo nekontrolisano da jedemo, a da na nas nema ni jedan negativan uticaj", objasnila je nutricionistkinja Nađa Radoinjić i dodala da uvek birate kompleksne ugljene hidrate i hranu koja sadrži dosta vlakana. Pokušajte da izbacite gluten, odnosno testa iz ishrane, a umesto mlečne, savet nutricionistkinje je, da radije izaberete crnu čokoladu.

Prevelike količine visokolalorične hrane mogu da bude veoma štetne, a pogotovo kada se ne bavite ni jednom fizičkom aktivnošću. To može dovesti do raznih zdravstvenih stanja, poput bolimije, kardiovaskularnih problema i insulinske rezistenicije. Za razliku od žena, nakon raskida, istraživanja su pokazala da muškarci češće posežu i utehu nalaze u alkoholu i narkoticima. Zato je uvek bolje da se u emocionalno teškim situacijama, obratite stručnim ljudima za sevete i pomoć i da uvek razgovarete sa vama bliskim ljudima.

Za kraj, kako ne biste morali da završite na "kreten" dijeti, uvek je bolja prevencija i da znate kako da prepoznate manipulatore, a savet psihologa Ilića jeste da se prilikom upoznavanja sa osobom ne zalećete previše i ne grabite mrvice "pažnje".

(MONDO)