Vlakna su izuzetno važna za zdravlje celokupnog organizma, ne samo za varenje. Ona pomažu da se snizi  holesterol, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti, a sprečavaju i skokove šećera u krvi. Osim toga, zbog vlakana, osećaj sitosti traje mnogo duže, što sprečava prejedanje i pomaže da smršamo.

Postoje dve vrste vlakana – topiva i netopiva. Topiva vlakna se u dodiru s vodom razgrađuju, dok netopiva nabubre i ne razgrađuju se. Prva prevladavaju u voću, povrću i žitaricama, dok drugih najviše ima u mahunarkama, žitaricama i u kori povrća i voća.

Specijalisti Klivlendske klinike izdvojili su zdrave namirnice koje su bogate vlaknima, a evo o kojoj hrani je reč:

  • testenina od celog zrna;
  • leblebije;
  • sočivo i grašak;
  • bobičasto voće (posebno kupine i maline);
  • kruške;
  • prokelj;
  • čia semenke;
  • badem;
  • celer;
  • šargarepa.

Kako se uvode u ishranu?

"Lagano dodajte vlakna u ishranu. Ako niste navikli da unosite veću količinu ovog mikroelementa, prejedanje može da izazove nadimanje i grčeve. Postepeno povećavajte količinu hrane bogate vlaknima tokom nekoliko nedelja kako biste izbegli ove neprijatne simptome", upozoravaju stručnjaci. Takođe, prilikom dodavanja vlakana u ishranu savetuju da pijete dovoljno vode.

Stručnjaci kažu da je svakodnevno preporučeno da se u organizam unese 20-35 g vlakana.

MONDO