Zdravlje

ČEMU SLUŽI LEK ZBOG KOJEG JE SUSPENDOVANA RUMUNSKA TENISERKA: Evo kako utiče na telo - kontraefekat je OPASAN!

Autor Tamara Veličković

Rumunska teniserka Simona Halep privremeno je suspendovana jer je pozitivna na Roksadustat, lek koji je zabranila Svetska antidoping agencija (WADA).

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Shutterstock

Rumunska teniserka Simona Halep privremeno je suspendovana zbog dopinga. Analiza Simonine krvi pokazala je da su pronađene nedozvoljene supstance, odnosno, da je teniserka pozitivna na Roksadustat, lek koji stimuliše proizvodnju krvnih zrnaca i hemoglobina. Simona je u saopštenju istakla da će se boriti da dokaže da je nevina, a koliko će joj same činjenice o dejstvu ovog leka pomoći?

Roksadustat je zabranila Svetska antidoping agencija (WADA), a koristi se za lečenje anemije i oštećenja bubrega, u slučajevima kada zbog nedostatka hormona eritropoetina, koštana srž proizvodi malo crvenih krvnih zrnaca. Taj lek stimuliše lučenje pomenutog hormona, a samim tim i proizvodnju hemoglobina i eritrocita u krvi.

Kombinovani rezultati nedavnih kliničkih ispitivanja ukazuju da je Roksadustat efikasna terapija za lečenje anemije kod pacijenata sa hroničnom bolešću bubrega. Inače, mnogi ljudi sa bubrežnom disfunkcijom imaju anemiju, a neke od postojećih terapija za anemiju povezane su sa ozbiljnim kardiovaskularnim neželjenim efektima.

Klinička ispitivanja su pokazala da upotreba Roksadustata povećava nivo hemoglobina (protein u crvenim krvnim zrncima neophodan za prenos kiseonika). Ovaj lek smanjuje potrebu za transfuzijom crvenih krvnih zrnaca u prve 52 nedelje lečenja. Prema rečima stručnjaka, roksadustat se pokazao efikasnim lekom za pacijente. Uzima se oralno, što ukazuje da bi Simona Halep morala da ga uzima direktno, preko hrane ili pića.

Roksadustat je prvi put odobren u Kini 2018. godine, za lakše lečenje pacijenata koji su već na dijalizi. U Japanu je odobren 2019. godine, a u Evropi u avgustu 2021. za lečenje hronične bolesti bubrega. Ovaj lek ima i svoje kontraindikacije, kao što je povišen krvni pritisak u plućima, a takođe povećava VEGF, signalni protein koji može da aktivira rast tumora, izazivajući metaboličku acidozu i hiperkalemiju.

(MONDO/B92)