Svaki luk, da li je u pitanju beli, crni ili praziluk, ima određene benefite za zdravlje. O tome šta nam beli luk donosi, u emisiji "Vikend" na K1 televiziji govorila je nutricionista Ana Banduka Todorović.
Ona je prevenstvo dala belom luku, jer se upravo on smatra kao jedan od najmoćnijih namirnica za jačanje imuniteta. Pritom sadrži dosta vitamina C. Takođe, ima anti-upalna i anti-septička dejtsva, a provereno pomaže i kod prehlada kada se intezivno konzumira.
"Tradicionolno se koristi u većini jela, a ljudi ga obično izbegavaju zbog neprijatnog mirisa koji ostavlja za sobom što je velika greška", objasnila je Ana i dodala da je najzdravije da ga žvaćete jer tada najbolje ispušta alicin, sastojak koji ima antibiotska dejstva. Ona je podsetila da su nekada beli luk koristili vojnici za lečenje rana i povreda na bojnom polju. Takođe, brzo otklanja i bubuljice kada se na njih namaže. Međutim, on nije povoljan za jednu grupu ljudi, tačnije za one koji imaju hronični gastritis.
"Oni ne mogu da ga podnesu jer je težak za varenje, kao i osobe koji pate od sindroma nervoznih creva. Može da nadima, pravi grčeve i gasove i da se negativno odrazi na želudac", objasnila je Ana i dodala da je najbolja zamena termički obrađeni beli luk. Ovaj prirodni antibiotk je prema rečima nutricioniste odličan za ljude koji pate od hipertenzije, dok bi onima sa niskim krvnim pritiskom mogao dodatno da pogorša stvari.
(MONDO)