Smatra se da se u prošlosti beli luk koristio prvo u medicini, a tek kasnije je postao neizostavan u pripremi jela. Kako treba da se ova namirnica konzumira, da li smeju i koliko deca da je jedu, kao i kako izbeći njegov specifičan miris koji dugo ostaje u dahu, objasnio je u emisiji "Jutro" na TV Prva gastroenterolog, profesor dr Vojislav Perišić.

Gastroeneterolog je istakao da je ovo povrće koje je neizostavan deo gotovo svakog jela i te kako korisno za dojilje i žene koje planiraju da postanu majke. Žene koje svakog dana uzimaju po jedan čen belog luka imaju pet puta bolju laktaciju. A ispostavilo se i da ovo povrće pomaže da se pospeši apetit kod beba od osam, devet meseci. Dovoljno jeda jednu četvrtinu iseckanog belog luka dodate u varivo koje pripremate i to pet minuta pre kraja kuvanja.

Poznato je i da je beli luk odlično sredstvo za jačanje imuniteta i da ga je posebno važno uzimati u ovom periodu, ali da li postoji mogućnost da se pretera u količini?

"Može da se pretera. Što se tiče odraslih osoba, jedan čen dnevno za imunitet je najbolja količina", kaže dr Perišić. "Šta je dobro kod belog luka? Ima mnogo mangana i cinka. Mangan je bitan za srce i krvne sudove. Cink je odličan za infekcije i imunitet. On je anstioksidans", objašnjava profesor.

Ipak, mnogima ova namirnica smeta, ne samo miris već je i teško vare. Da li postoji način da se to izbegne?

"Sumporna jedinjenja prave prave iritaciju, a ona ishlape kada se skuvaju", objašnjava doktor i dodaje da svež beli luk može da smeta i zato njega ne treba uzimati u prevelikoj količini. Dovoljno je dodati ga u salatu.

A kako izbeći neprijatan zadah od ove namirnice? Tako što ćete ga jesti kuvanog, otkriva dr Perišić.

"Sumporna jedinjenja koja u njemu postoje ishlape kad se termički obradi. Pre 45 godina se pojavio alin sirup za perut od belog luka sa ekstrahovanom sumpornom komponentom koji je skidao perut 'k'o lud'. Pomaže i kod tog problema", objašnjava dr Voja.

Domaći "lek" s belim lukom protiv virusa

Postoje brojni domaći "lekovi" koji jačaju imunitet i pomažu telu da se zaštiti od virusa. Jedan od njih se odnosi na aromatizovanu vodu od belog luka. U teglu se sipa litar vode, pa u nju doda 8 čenova luka, iseckanih na pola. Ostavi se u frižideru da odstoji sat vremena, a nakon toga se aromatizovana voda pije tako što se razblaži sa običnom. Ima li ovaj "lek" efekta i da li zaista može da nam pomogne da se zaštitimo od virusa?

"U vodu ulaze aktivni principi koji se rastvaraju. Mi tu vodu pijemo, ona ulazi u naš probavni sistem i ovaj recept i te kako ima smisla. Ono što ne valja, to bacamo. Tako da je ovaj 'lek' odličan", kaže gastroenterolog.

beli luk1.jpg
TV prva/ screenshot Kako prepoznati domaći beli luk

Važno je i znati odabrati dobar beli luk, a po jednom detalju se prepoznaje da je reč o domaćem. Zapravo, kvalitetni primerci imaju takozvanu "kosu", ili kako neki zovu "dlačice" na vrhu glavice.

Za kraj dr Voja savetuje:

"Stavljajte beli luk u hranu i to po malo. Tako će aktivni principi da ulaze u naše telo i da deluju po principu belih krvnih zrnaca."

MONDO