Zdravlje

DR LABOVIĆ OBJASNIO JEDNOM ZA SVAGDA! Evo kako da razlikujete GLAVOBOLJU od MIGRENE - a samo jedno je NAJBOLJE REŠENJE!

Autor Teodora Boškovski

Doktor Boban Labović objasnio je kako da razlikujemo glavobolju od migrene, ali i kako da je lečimo!

Izvor: YouTube/prva tv

Više od milijardu ljudi na svetu ima problem sa migrenom, a žene se češće susreću sa njom za razliku od muškaraca. Koje su razlike između glavobolje i migrene, kako da ih prepoznate, ali i lečite, u emisiji "150 minuta" na Prvoj televeziji objasnio je doktor Boban Labović

"Migrena i glavobolja su neurološke bolesti, s tim što migrenu karakteriše jak bol i praćena je preznojavanjem i povraćanjem", objasnio je doktor na početku i dodao da glavobolja može da bude sasvim spontana.

Razlikuju se dve vrste migrena, ona sa aurom i bez. Kako je i sam doktor objasnio, migrena sa aurom je jedno stanje gde se pojavljuje poznati neurološki simptomi koji su prisutni od nekoliko minuta, pa sve do jednog sata, a najčešće budu u vidu omaglice, mutnog i zamućenog vida, a osoba može da vidi cik-cak linije ispred sebe.

"U 90 odsto slučajeva, migrena počinje ovako, dok u preostalih 10, pacijent oseća slabost u rukama i nogama. Takođe, u manjim procentima pacijent može da oseti konfuziju, kao i poremećaj govora", objasnio je doktor Labović. Prema istraživanjima većina napada migrene traje od četiri do 72 sata, a kako je doktor je napomenuo kod nekih slučajeva može i duže da traje, što je veoma opasno.

"Hronična migrena zapravo predstavlja hroničnu glavobolju koja je duža od 15 dana u jednom mesecu, a uzastopno traju tri meseca", obrazložio je dokor.

Ali kako se leči migrena?

Na prvom mestu, kao najbolji savet koji je dr Lazarević podelio jeste da se pacijent, ukoliko oseti neke od gore navedenih simptoma, obrati neorologu, koji će dalje da ustanovi adekvatnu terapiju. Takođe, doktor često savetuje pacijente da vode dnevnik o migrenama - koliko su učestale i kojeg inteziteta.

"Migrena je genetska predispozicija i zavisi i od faktora okruženja, a u mnogo većoj meri se javlja kod žena, zbog hormonskog disbalansa, tačnije menstrulanog ciklusa", objasnio je doktor za kraj.

(MONDO)