Zdravlje

NAUČNICI OTKRILI ZAŠTO NEKE STOLICE TONU, A DRUGE PLUTAJU: Svi misle da je TEŽINA problem - "Ne, sve su iste, ali..."

Autor Tamara Veličković

Da li ste se ikada zapitali zašto neke stolice plutaju, a druge tonu?

Izvor: Stefan_Stojanovic/MONDO/Stefan Stojanovic

Možda ovo nije tema o kojoj razmišljate i koja vas drži budnima noću, ali to ne znači da se nauka nije pozabavila njom. Godinama važi teorija da povećani nivo masnoća u stolici utiče na to da ona pluta, dok druge tonu iste sekunde. Ipak, da li je to istina?

Studija koja je sprovedena 1972. godine, a koja je objavljena u "The New England Journal od Medicine" proučavala je stolicu od 33 zdravih učesnika. Devetoro njih imalo je plutajuću stolicu, a od 24 ispitanika kojima je stolica tonula, šestoro je imalo masnu. Tada je otkriveno da su sve stolice koje su plutale potonule onda kada je gas u njihovoj stolici izazvao oštar pritisak.

"Plutajuće i tonuće stolice imale su sličnu specifičnu težinu, što ukazuje da sklonost plutanju ili tonjenju takvih stolica zavisi od razlika u sadržaju gasova, a ne masti. Dakle, stolica pluta zbog povećanog nivoa pritiska i vode, a ne masti", napisao je istraživački tim, dodajući da su masni izmeti bili manje gustoće od ostalih.

Jedan tim je nedavo proučavao izmet miševa i tada su istraživači primetili nešto neobično. Dok oko 10 odsto zdravih ljudi kontinuirano proizvodi stolice koje plutaju, taj je procenat daleko veći kod miševa i iznosi oko 50 odsto.

Iako naglašavaju da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se utvrdilo koje crevne bakterije uzrokuju plutanje, uvođenjem njih pojedinačno u miševe bez klica, identifikovali su nekoliko vrsta bakterija koje su povezane sa plutajućim izmetom.

"Zapravo, identifikovali smo Bacteroides ovatus kao najobogaćeniju vrstu u našoj analizi koja je u pozitivnoj korelaciji s nadimanjem i evakuacijom analnog pritiska kod pacijenata. Nadalje, takođe smo identifikovali Bacteroides fragilis za koji je poznato da proizvodi pritisak u crevima", glasio je zaključak istraživača.

(MONDO)