Zdravlje

AKO OVO NE URADITE PRE I POSLE ODNOSA, TRPEĆETE POSLEDICE! Žene bi trebalo ćešće - a dovoljno je svega PAR SEKUNDI

Autor Teodora Boškovski

Evo zašto žene treba da mokre i pre i posle intimnih odnosa! A šta je sa muškarcima?

Izvor: Shutterstock/Antonio Guillem

Godinama je ustaljeno pravilo da svako nakon intimnog odnosa treba da poseti toalet i obavi mokrenje. Na taj način, rešavate se potencijalnih bakterija u mokraćnim kanalima, ali i smanjujete šansu da dobijete neku urinarnu infekciju.

Ali šta je sa mokrenjem pre intimnog odnosa? Dvoje od petoro ljudi (42%) je u nekom momentu intimnog čina doživelo polnu infekciju. Kako bi se stalo na put tome, potrebno je da redovno vodite računa o ličnoj higijeni, ali i da koristite zaštitu.

"Žene mogu dosta da smanje mogućnosti da zakače ili prenesu urinarnu infekciju ako mokre i pre i posle intimnog odnosa", objasnio je seksolog Šantel Oten i dodao da se na taj način izbacuju neželjene bakterije iz mokraćne cevi - uretre. Dok je kod muškaraca to za nijansu drugačije, te oni mogu da sačekaju do 15 minuta nakon intimnog čina kako bi mokrili.

Izvor: Shutterstock/Me dia

Ako se pitate zašto je to tako, odgovor se krije u tome što muškarci imaju dužu uretru od žena, što znači da postoji veća udaljenost do bešike. Takođe, vođenje ljubavi sa punom bešikom nije nimalo prijatno, zato je na vreme ispraznite. Simptomi urinarne infekciju mogu da budu razni, od peckanja uretre, bolova u bešici, pa sve do povišene temperature. Takođe, miris urina, kao i neredovno mokrenje mogu da vam ukažu na određene zdravstvene probleme.

A evo još nekoliko faktora koji mogu da ukažu na postojanje urinarne infekcije:

  • trudnoća
  • kamen u bubregu
  • oslabljen imuni sistem
  • nedovoljno unošenje tečnosti
  • loša higijena

(MONDO)