Zdravlje

PODMLADILA SAM POLNI ORGAN I JEDNU STVAR MI NIKO NIJE REKAO: Morate da znate - rezultat je sjajan, a onda... RAZOČARANJE

Autor Tamara Veličković

Podmlađivanje ženskog polnog organa je procedura u koju se kunu žene, ali da li ovaj tretman zaista ima smisla?

Izvor: Shutterstock/SatyrenkoInstagram/bananaword

Vaginoplastika ili podmlađivanje vagine je metoda kojom žene sve više pribegavaju, pokazuju studije. Veruje se da većina žena želi da se podvrgne ovoj proceduri radi lepšeg initmnog života, ali je poznato da je vaginoplastika rešila određene zdravstvene probleme kod žena. O ovoj proceduri govorio je jednom prilikom i doktor koji je podmladio 300 ženskih polnih organa.

Ipak, da li ova procedura zaista ima smisla? O tome nam iz prve ruke govori Ana Sulivan, žena koje je zbog suvoće polnog organa odlučila da se prepusti ovom tretmanu. Detaljno je opisala korake, kao i rezultate koje je dobila. Otkrila je iznenađujući efekat o kojem do sada niko nije pričao. Ovo je njena ispovest:

"Sedela sam u bolničkoj haljini za stolom kod svog lekara u Novom Meksiku. Bio je to isti sto za kojim sam sedela tokom obe svoje trudnoće i gde mi je, tri godine ranije, dijagnostikovan rak dojke. 'Tako mi je žao', rekla je moja doktorka. Našla sam malu kvržicu na desnoj dojci i odmah je pozvala. 'Ti si jedna od srećnica', rekla je dok sam sedela i plakala. 'Ne treba vam hemioterapija, bićete dobro'. Bila je u pravu - imala sam sreće. Rano sam saznala za rak, a rana dijagnoza je sve.

Moj tretman se sastojao od ciljane hormonske terapije - morali smo da ubijemo estrogen u mom telu i smanjimo rizik od ponovnog raka. Pretrpela sam iritaciju vagine, nešto za šta sam kasnije saznala da se zove vaginalna atrofija. Jedina stvar koja nije atrofirala su moje grudi - izgledale su živahnije nego ikad. Mada, dok su one izgledale kao da mi je 16, moja vagina je imala 61 godinu.

'Boli', požalila sam se. 'Sve vreme... Posebno tokom intimnog odnosa'. Doktorka me je odmah pitala: 'Da li ste čuli za vaginalno podmlađivanje? Moja koleginica radi laserski tretman u svojoj ordinaciji. Mislim da biste bili odličan kandidat za to'. Sat kasnije bila sam kod kuće i guglala o laserskom vaginalnom podmlađivanju. Iznad medicinskog opisa nalazila se fotografija nasmejane žene u 60-im godinama, koja nosi ružičastu košulju. Uradila je tretmane i činilo se da uživa u 'uspešnom intimnom odnosu'.

Tip tretmana vaginalnog podmlađivanja koji sam razmatrala 'nežno podmlađuje' vaginu. Vaginalna atrofija, za one koje još nisu upućene, je suvoća vagine. Stanjuje zidove i obično se javlja kao nuspojava menopauze. Bila sam uzbuđena da razgovaram o svemu tome sa mužem. U mukama roditelja dvoje mališana, rešavanje intimnog dela života bilo je na našoj listi obaveza, iako još uvek nije postao kriza u našem braku. Zajedno smo definisali dva glavna nedostatka lečenja. Prva briga je bila cena. Laserski tretman se sastoji od tri sesije, u razmaku od nekoliko meseci. Ukupno mi je trebalo oko 3.000 evra za tri sesije.

Drugi nedostatak bio je rizik. Većina klinika koje sam istraživala nije pominjala nikakav rizik koji je povezan sa ovom procedurom. Naravno da postoji. Neke žene su osetile neopisivi bol tokom lečenja i, u veoma retkim slučajevima, pretrpele su vaginalne opekotine. Uprkos svemu tome, odlučila sam da se upustim u ovu proceduru.

Nekoliko nedelja kasnije, išla sam na svoj prvi laserski tretman. Kada sam stigla na ginekologiju, dočekala me je mlada i živahna žena. Rekla sam joj tihim glasom da sam došla zbog vaginalnog podmlađivanja. Zamolila me je da ponovim. Kikotala se i savetovala sa kolegom, a onda je dobacila: 'Izvinite, ali nisam ranije čula za to'. Mislila sam u sebi: 'I tebi će doći menopauza, mlada damo'.

U ordinaciju je ušla medicinska sestra i namazala moje usne kremom, da bi utrnule. Dok sam čekala da se to desi, primetila sam laserski tretman u uglu sobe. Bila je to velika mašina sa dugačkim, vitkim štapićem. Izgledala je kao nešto što biste mogli da vidite u ordinaciji zubara. Onda je ušla ginekološkinja - starija i tiha žena i rekla mi koliko je uzbuđena što je imala priliku da obavi tretman. 'Da li ste ranije koristili laser?', upitala sam nervozno. 'Samo nekoliko puta', odgovorila je. Pokušala sam da ignorišem iznenadni talas panike koji me je zapljusnuo. Uključila je mašinu i napravila glasnu buku. Dok sam se opuštala, u mislima mi je pao slogan iz stare reklame: 'Prešla si dug put, dušo'.

Prvi tretman je prošao dobro. Nekoliko dana sam imala vaginalno krvarenje, što je bilo i očekivano. Laser stvara sitne mikroabrazije na zidu vagine, povećavajući protok krvi i stimulišući rast novih krvnih sudova. U suštini, donosi novi život vašoj vagini. Nisam osećala bol tokom tretmana, iako je bilo pomalo neprijatno. Posle njega, odmah sam primetila nešto. Moja vagina je delovala srećnije.

Ginekološkinja mi je rekla da imam intimne odnose između tretmana, kako bih održavala novu elastičnost. Osećala sam se toliko ohrabreno zbog pozitivnih rezultata prvog tretmana, jedva sam čekala da skočim u krevet sa svojim mužem. Ipak, kada je došlo vreme da se bacim na 'posao', bila sam izuzetno razočarana kada sam saznala da je i dalje bolno. 'Žao mi je', rekla sam svom mužu, nakon što smo pokušali, bezuspešno, da vodimo ljubav. 'Ne mogu to da uradim, previše boli'. Rasplakala sam se, oboje smo bili frustrirani. Da li bih ikada ponovo imala intimni odnos?

Ovo pitanje sam postavila doktorki. Rekla mi je da sačekam da završim sva tri tretmana pre nego što donesem bilo kakve zaključke. Ipak, rezultati drugog tretmana nisu bili toliko vredni pažnje. Isto je važilo i za treći, poslednji tretman. Činilo mi se da su se glavne prednosti vaginalnog podmlađivanja pojavile nakon prvog tretmana. Imao je veoma pozitivan efekat na opšte stanje moje vagine, ali nije popravio bolne simptome koje sam osećala tokom odnosa.

Da li je vaginalno podmlađivanje popravilo bol koji sam iskusila tokom odnosa? Ne. Da li se osećam prijatno kada koristim kremu sa estrogenom? Opet, ne. Postoji nekoliko drugih neestrogenskih tretmana vaginalne atrofije i možda ću ih jednog dana isprobati. Za sada, moj partner i ja istražujemo šta za nas znači 'uspešan intimni odnos'. Na kraju, ako ništa drugo, ovaj problem je partnera i mene zbližio više nego ikad".

(MONDO)