Zdravlje

10 RAZLOGA ZA PROBLEM KOJEG SE MNOGI STIDE: Doktorka upozorila - ako ne možete da se obuzdate u javnosti, to je ALARM!

Autor Tamara Veličković

Svrab na zadnjici može da otkrije brojne zdravstvene probleme!

Izvor: Nenad Cavoski/Shutterstock.com

Svrab na zadnjici je mnogo češći nego što mislite, tvrde lekari, ali je ljude sramota da priznaju. Zato ne dolaze kod lekara na vreme, iako svrab na zadnjici može da otkrije brojne zdravstvene probleme. Uska odeća i ishrana samo su neki od uzroka pomenutog svraba, a osip zadnjice je najiritantnija i najdosadnija stvar koja može da vam se desi.

Ključno je da ga ne zanemarujete, već da se obratite lekaru za pomoć. Kada počnete da osećate pruritus, što je medicinski termin za svrab, u predelu anusa i zadnjice, sve može da vam postane problem, od odlaska u toalet, do tuširanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Najčešći zdravstveni problemi koji stoje iza svraba na zadnjici su:

  1. Polno prenosive infekcije
  2. Pripijeno donje rublje
  3. Bakterijska infekcija
  4. Stres i anksioznost
  5. Ekcem
  6. Psorijaza
  7. Hemoroidi
  8. Dijabetes
  9. Neki lekovi
  10. Ishrana

Postavlja se pitanje kako da znate kada je svrab nešto na šta nema potrebe da obraćate pažnju, a kada bi ipak trebalo da posetite lekara.

"Ako ste čekali nekoliko dana da vaši simptomi prođu i pokušali ste da očistite to područje, ne nosite tesnu odeću i izbacili ste iritirajuću hranu i piće iz svoje ishrane, ali i dalje osećate svrab, potrebno je da posetite lekara. Ako osetite svrab uz krvarenje, ekstremni bol ili osećate da svrab ozbiljno utiče na vaš svakodnevni život, takođe bi trebalo da odete kod svog lekara opšte prakse", rekla je doktorka Sara Garsed.

(MONDO)