Zdravlje

NEKI NAVIJAČI SE IZ KATARA VRAĆAJU SA KAMILJIM GRIPOM: Upozorenje stručnjaka - može da bude SMRTONOSAN, ovo su SIMPTOMI!

Autor Tamara Veličković

Neki navijači pokazuju simptome "kamiljeg gripa", potencijalno smrtonosne infekcije, na koju upozorava Agencija za zdravstvenu bezbednost.

Izvor: YouTube/screenshot/Sky News

Ljubiteljima fudbala, koji se masovno vraćaju sa Svetskog prvenstva iz Katara, savetuje se da obrate pažnju na znakove "kamiljeg gripa", koji za moguću posledicu ima smrtni ishod. Simptomi ovog gripa uključuju povišenu temperaturu, kašalj i povraćanje. Kamilji grup, poznat i kao bliskoistočni akutni respiratorni sindrom (MERS), retka je, ali teška respiratorna bolest.

Može da se dobije prilikom bilskog kontakta sa kamilama, saopštili su britanski zdravstveni zvaničnici. Lekari kažu da su kamile na Bliskom istoku glavni izvor virusa, ali ljudi mogu da ga dobiju od zaraženih životinja. Simptomi takođe uključuju groznicu, otežano disanje i dijareju. Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije upozorila je lekare da budu na oprezu kada su u pitanju navijači koji se vraćaju sa Svetskog prvenstva, a pokazuju znake bolesti.

"Rizik od zaražavanja naših državljana je veoma mali, ali može da se poveća kod onih koji su izloženi određenim faktorima rizika u tim regionima, kao što su kamile", navodi se u uputstvu Agencije. Takođe, ovaj grip može da se dobije konzumiranjem proizvoda od kamile, npr. nepasterizovanog kamiljeg mleka. Mnogi navijači koji su bili na Svetskom prvenstvu navodno su uživali jašući kamile u Kataru, što predstavlja dodatni rizik da se osoba zarazi bliskim kontaktom sa onom koja je inficirana.

U Velikoj Britaniji je do danas prijavljeno pet slučajeva MERS-a, a poslednja poznata pojava registrovana je u avgustu 2018. godine. Više od trećine inficiranih je preminula od posledice bolesti, a dva slučaja zabeležena su u Kataru. Svi koji se vraćaju iz Katara sa vidljivim simptomima MERS-a, koji su slični simptomima prehlade ili gripa, treba odmah da se obrate lekaru.

(MONDO)