Zdravlje

LEKARI INTERVENIŠU JER SRBI GREŠE KAD IDU NA POSNU SLAVU: Pazite kako jedete, SEKUNDE mogu da vas dele od DAVLJENJA!

Autor Tamara Veličković

Zaglavljena riblja kost u grlu može da dovede do opasnih situacija po zdravlje, zbog čega lekari često intervenišu za vreme posnih slava.

Izvor: MONDO/Goran Sivački/Rina.rs

Kada je Sveti Nikola u pitanju, važi pravilo da pola države slavi ovu slavu, dok druga polovina ide na slavu. Sudeći prema izveštaju iz čačanske Hitne pomoći, prvi dan ove svetkovine prošao je relativno mirno, bez većih intervencija. Ipak, zaglavljena riblja kost u grlu je takođe čest slučaj, a mnogima može da deluje bezazleno.

"Uglavnom su nam se javili hronični bolesnci koji imaju probleme sa visokom pritiskom, možda je na to uticalo i pojačano konzumranje hrane. Imali smo jednu intervenciju kad je u pitanju zaglavljena riblja kost u grlu, to se često dešava kad su posne slave. Ono što je dobro, jeste da nije bilo saobraćajnih nezgoda usled preteranog konzumiranja alkohola", rekla je dr Jelena Žikić, lekar Hitne pomoći u Čačku.

Tokom protekla 24 sata obavljene su 23 kućne posete i 21 pregled, 16 pregleda u ambulanti. Doktorka Žikić dodaje da se često susreću i sa neadaketanim pozivima u pomoć, što im ponekad poprilčno otežava rad. Temperaturna nepredvidivost takođe je jedan od faktora koji utiče na zdravlje ljudi.

"Zovu nas ljudi čak i onda kad misle da im je potreban samo pregled, ne i hitna intervencija. Možda tada ne stignemo na neko mesto gde bi bili potrebniji. U ovom periodu godine najčešće se službi Hitne pomoći javljaju pacijenti sa hroničnim bolestima, pre svega kardiološki sa varijacijama krvnog pritiska, tu su i astmatičari. Temeperature su bile i do 17 stepeni, sada je ponovo temperatura u minusu, tako da to pravi dodatne probleme. Period je slava, raznoraznih proslava, stižu nam i praznici", rekla je dr Jelena Žikić.

Zaglavljena riblja kost u grlu je naizgled bezazlena situacija, ali postaje ozbiljna kada nastupi davljenje. Stručnjaci kažu da ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji, ne bi trebalo da paničite. Pokušajte da ostanete mirni i pribrani, a potom da je iskašljete. Ukoliko ni tada ne uspete da je izbacite, savet je da niz grlo sipate malo maslinovog ulja. Ono deluje kao lubrikant i može da pomogne da se kost otkači i spusti u stomak. Takođe, možete da uzmete posoljenu vodu, parče hleba koje je natopljeno toplom vodom ili mlekom.

(MONDO/RINA)