Zdravlje

OVAJ LEK NIKAKO NE UZIMAJTE NA SVOJU RUKU ILI OD KOMŠIJE! Stručnjaci upozoravaju da nije za sve - trebaće kad "zagusti"

Autor Teodora Boškovski

Stručnjaci savetuju zašto ne bismo smeli na svoju ruku da uzimamo antibiotike!

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Odskoro u apotekama u Srbiji pored farmaceuta, rade i savetnici za antibiotike. I pored toga što bez recepta ne može da se dobije antibiotik, i upozorenja stručnjaka da on nije lek za sve, i dalje se Srbija nalazi među zemljama u kojima se ovaj lek najčešće uzima.

S druge strane, u nekim državama antibiotik se dobija samo u slučajevima najtežih infekcija, ali nažalost to nije slučaj kod nas.

"Tako se sprečava kompromitovanost efikasnosti dejstva antibiotske terapije, a čuva se i društvo u celini, u smislu da se sprečava mogućnost bakterijske rezistencije, što je gorući i rastući problem, ne samo u našoj zemlji, već i u celom svetu", rekao je u Beogradskoj hronici dr Radan Stojanović, farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta, prenosi RTS.

On takođe dodaje da je 20. vek bio - vek antibiotika, a danas se sve više zbog neadekvatne, neracionalne upotrebe antibiotika, suočavamo sa rezistencijom na tu vrstu lekova, odnosno, na oslabljenost njihovog dejstva. Doktor Radan Stojanović smatra da je deo krivice i među lekarima koji daju antibiotike "suviše olako", dok je drugi deo krivice u pacijentima koji pokušavaju da antibiotik dobiju "na sve moguće načine".

Izvor: Dragana Gordic/Shutterstock.com

"Antibiotici nisu sedativi za uznemirene pacijente niti uznemirene roditelje pacijenata. Antibiotici imaju svoje jasno mesto u terapiji. To je profilaksa (davanje antibiotika pred operaciju kako bi se sprečila moguća zaraza), određenih bakterijskih infekcija, a onda i terapija", objasnio je on.

"Mi u poslednjih 15 do 20 godina nismo sintetisali neke nove antibiotike koji bi doneli neki zamajac i kvalitativni pomak. Tako da se uzdamo u neke stare antibiotike, i sad imate koncept rezervnih antibiotika, što znači da treba čuvati antibiotike na koje je većina bakterija osetljiva, da bismo mogli da ih primenimo u onim situacijama kada treba spasiti ljudski život", rekao je profesor i naglašava da kutijaantibiotika za "svaki slučaj" nikome ne treba.

Kada je reč o pravilnom korišćenju lekova, smatra da farmaceutski savetnici mogu biti od koristi pacijentima na licu mesta - u apotekama. Savetnici mogu da pomognu savetima o tome kako se uzima lek, u smislu primene sa ili bez hrane, odnosno, pre ili posle obroka, o tome koje bi namirnice trebalo da se izbegavaju tokom terapije, kao i da im bliže pojasne moguća neželjena dejstva, naročito ona koja zahtevaju hitno javljanje lekaru.

Na kraju, prof. Stojanović je još jednom naglasio da se antibiotici isključivo primenjuju kada to odredi doktor, i da se nikako ne uzimaju na svoju ruku, iz neke „rezervne kutije, od komšije...

(MONDO/RTS)