Zdravlje

KAD JE JEDNOM ZAKAČITE, TEŠKO VAMA! SPORO SE LEČI I STALNO VRAĆA: Infekcija sa najviše simptoma, a evo šta je SPAS

Autor Teodora Boškovski

Evo koji su simptomi kandide i kako se leče!

Izvor: Shutterstock/Tatiana Buzmakova

U našem organizmu prirodno se nalazi gljivica koja nije opasna i ne prouzrokuju nikakve tegobe ukoliko ne dođe do njenog preteranog razmnožavanja. U pitanju je jedna od najupornijij gljivica - kandida.

Ona pomaže pri varenju i apsorpciji nutrijenata. Gljivica kandida koja izazova infekciju kandidijazu je zarazna i njome mogu da podlegnu sve osobe, bez obzira na godine i pol.

Kako je gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić gostujući svojevremeno na Prva TV objasnio, kod muškaraca se javlja u usnoj duplji i pregibima, kao što su pazusi i prepone, a može i da se pojavi na polnom organu. S druge strane, kod žena je komplikovanije ako imaju dijabetes i kod njih kandida se najčašće nastanjuje u vaginalnom predelu i ume da bude vrlo neprijatna - da stvara bol i peckanje.

Osim toga, gljivična infekcija, kadidijaza može da se pojavi i na koži u vidu crvenila, beličastog osipa i svraba, ali i na noktima na kojima se primećuju različite promene. Takođe osoba koja ima ovu gljivičnu infekciju može da oseća hroničan umor i iscrpljenost, probleme sa probavom kao što su dijareja i nadutost, otežanu koncetraciju, slabu memoriju i nedostatak fokusa. Kod nekih pacijenata neizostavni simptomi su i razdražljivost, promene raspoloženja, anksioznost ili depresija.

Izvor: Shutterstock

Najvidljiviji simptomi mogu da se primete na koži i usnoj duplji. Gljivična infekcija u ustima može da dovede do stvaranja belih naslaga na jeziku, desnima ili u ždrelu, a prisutan je i bol u grlu. Najopasniji oblik kandidijaze jeste sistemska koja nastaju usled nenormalnog razmnožavanja kandide, a koja se dalje kroz krv proširuje na ostale organe.

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić napominje da je probiotik važan ako imate kandidu, te savetuje da preventivno uzimate u jesen i zimu. On dodaje da kandida "voli" šećer te ukoliko primetite neke od gore navedenih simptoma, obavezno izbegavajte slatkiše. Takođe, kandida može da se umanji ili otkloni pravilnom ishranom, ali prvenstveno lekovima uz savet lekara. Zato, ukoliko sumnjate na osnovu gore navedenih simptoma da bolujete od kandide, obavezno se obratite svom doktoru!

(MONDO)