Zdravlje

ZARAŽENO JOŠ LJUDI MALIM BOGINJAMA! Dr Đerlek savetovao jedno, a osvrnuo se i na nestašicu ANTIBIOTIKA - evo kad stižu

Autor Teodora Boškovski

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek gostujuću u jutarnjem programu na Prva TV osvrnuo se na najnovija zdravstvena dešavnja u Srbiji!

Izvor: Screenshot/prva tv

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek gostujuću u jutarnjem programu na Prva TV osvrnuo se na najnovija dešavnja kada je reč o pojavi malih boginja, ali i nestašici antibiotika na bazi penicilina.

Najnovija informacija, kako je naglasio dr Đerlek, jeste da je trenutno malim boginjama zaraženo šestoro dece i jedna odrasla osoba.

"Mislim da to neće biti konačan broj, nažalost", rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja i savetovao na vakcinisanje protiv malih boginja. Takođe, on se osvrnuo i na trenutnu nestašica antibitotika u Srbiji na bazi penicilina, a sa kojim se susreću i Nemačka, Italija i Švajcarska.

"Primetan je nedostatak sirovine za proizvodnju sinacilina, međutim fond je brzo reagovao, te je prema apotekama krenulo 15.000 novih pakovanja sirupa Panklava, a do kraja nedelje će stići 70.000 pakovanja Amoksiklava, a u toku januara Sinacilin će ponovo početi da bude na našem tržištu", rekao je dr Đerlek na ovu temu.

(MONDO)