Zdravlje

KRAKEN JE 96% ZARAZNIJI OD OMIKRONA, A BROJ PACIJENATA RASTE! Dr Đerlek otkrio da li će se vraćati maske i OSTALE MERE

Autor Teodora Boškovski

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek osvrnuo se na moguće prisustvo novog soja korona virusa u Srbiji.

Izvor: Screenshot/prva tv

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek gostujuću u jutarnjem programu na Prva TV osvrnuo se na potencijalno prisustvo novog soja korona virusa, "Kraken". Ranije on je rekao da smatra da se u Srbiji pojavio jedan od najzaraznijih sojeva s obzirom na povećan broj zaraženih.

Kada je reč o potencijalnom prisustvu novog soja korona virusa "Kraken", koji se u Americi brzo proširio, dok je u Rumuniji zvanično potvrđeno njegovo prisustvo, dr Đerlek je istakao da se još uvek čeka zvanična potvrda naših virusologa i stručnjaka. Napomenuo je da je u Srbiji u decembru mesecu bilo 400- 500 zaraženih, dok je sada broj zaraženih kontinuirano preko 1.000.

"Na respiratoru imamo od 21 do 24 pacijenta što nam govori da ipak moramo da shvatimo ozbiljno novu varijantu omikrona jer je 96 odsto zaraznija od samog omikrona", rekao je on.

Na pitanje epidemioloških mera i da li će se vraćati maske, dr Đerlek je rekao da one nisu ni ukinute i da je korona još uvek sa nama. Preporučio je pridržavanje epidemioloških mera, pranje ruku i nošenje maski u zatvorenm prostoru, pogotovo gde ima previše ljudi i izbegavanje gužve. Inače, prve informacije ukazuju na to da novi soj korona virusa izaziva blagu kliničku sliku, kao i omikron, a pogledajte OVDE simptome "Kraken" soja.

(MONDO)