Zdravlje

"AKO VAM DNEVNO OPADNE DO 100 DLAKA, NIJE STRAŠNO!" Dr Šadi otkrio kad je KRITIČNO, ali i koja su rešenja za ĆELAVOST

Autor Teodora Boškovski

Doktor Šadi Abunaser, stručnjak za transplantaciju kose gostujući na RTS-u objasnio je koja su rešenja za njeno opadanje.

Izvor: Screenshot/RTS

Gubitak kose jedan je od ozbiljnih zdravstvenih problema koji ne samo da može da ukaže da sa vašim zdravlje nešto nije u redu, već može da ostavi i traumatično iskustvo i pad sampouzdanja.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, doktor Šadi Abunaser, stručnjak za transplantaciju kose objasnio je koja su rešenja da se opadanje spreči. On je istakao je da se na pregled najčešće javljaju pacijenti kojima kosa opada kao posledica genetike, a to su muška ćelavost i androgenska alopecija.

"Postoji više razloga zbog kojih kosa može da opada. Najčešći je genetska osnova, ali kod žena se može javiti iz zbog genetskog disbalansa. Kosa može da opada i tokom jeseni i zime, ali i kao posledica različitih oboljenja i bolesti koje je važno dijagnostikovati da be se pacijent lečio", rekao je dr Šadi za RTS.

Ističe da ako na dnevnom nivou opadne do 100 dlaka, to je sasvim normalan prirodni proces i ciklus koji ima svaka dlaka. Ako pacijent primeti da se kosa proredila, potrebno je da potraži pomoć lekara.

"Studije su pokazale da je opadanje kose povećano za oko 20 odsto kod pacijenata koji su preležali kovid. Posle svakog virusa, bakterije upalni proces u organizmu se povećava, pa je i to normalno. Postoje terapije za oporavak kose", rekao je doktor i dodao da kosa može da opada i kada su našem organizmu nedostaje vitamini D i cink. Kako kaže upravo oni ni izazivaju ubrzano opadanje kose, pa je potrebno da se uključi terapija suplementacijom.

"Muškarci su više pogođeni trajnim gubitkom kose zbog prisustva jedne vrste testosterona. Kandidati za trajno presađivanje kose su pacijenti sa androgenskom alopecijom ili muškom ćelavošću", istakao je doktor Šadi Abunaser za kraj.

(MODNO/RTS)