Muškarci koji konzumiraju određena pića mogu da dožive veći rizik od gubitka kose, otkrili su stručnjaci. Lekari su otkrili da je gubitak kose bio 30 odsto češći kod onih koji su redovno pili energetska pića i zaslađenu kafu i čaj.

Stručnjaci sa Univerziteta "Tsinghu" u Pekingu otkrili su u istraživanju da su muškarci koji su pili više od jednog zaslađenog pića dnevno imali 42 odsto veće šanse da pate od gubitka kose u poređenju sa onima koji nisu konzumirali te napitke

U proseku, muškarci koji su prijavili gubitak kose pili su 12 zaslađenih pića nedeljno. Takođe, istraživači su posmatrali navike više od 1.000 kineskih muškaraca između 18 i 45 godina tokom perioda od četiri meseca. Za to vreme oni su morali da prijave svoje navike u ishrani, kao i istoriju svog mentalnog zdravlja. Međutim, u istraživanju nisu bila proučavana samo pića.

Takođe je otkriveno da muškarci koji konzumiraju više brze hrane i jedu manje povrća imaju veće šanse da oćelave. Oni su naveli i da anksioznost takođe povećava rizik. Kao rešenje, stručnjaci su ranije izjavili da je zdrava ishrana ključna za bujnu kosu i sprečavanje gubitka iste.

"Ovo uključuje nemasne proteine, dobre ugljene hidrate i masti, vitamine i minerale, ali ne postoji jedinstvena hrana za kosu. Nedostaci u ishrani i neuspešna dijeta su česti uzrok stanjivanja i opadanja kose", objasnili su stručnjaci.

(MONDO)