Zdravlje

SVE SE ODUZELO, POČELI SU GRČEVI I SRUŠILA SAM SE! Žena Tonija Cetinskog o moždanom udaru - 2 dana ignorisala SIMPTOME!

Autor Tamara Veličković

Dubravka Cetinski, supruga hrvatske muzičke zvezde Tonija Cetinskog, prvi put govori o moždanom udaru koji je doživela 2019. godine.

Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

U junu 2019. godine, Dubravka Cetinski, supruga slavnog hrvatskog pevača Tonija Cetinskog, doživela je moždani udar. Simptomi moždanog udara mogu da budu različiti, a lekari često upozoravaju da je najvažnije blagovremeno uočavanje simptoma i javljanje lekaru kako bi se pružila stručna pomoć. Dubravka je priznala da je dva dana pre moždanog udara osetila simptome, ali ih je ignorisala.

"Trećeg dana mi je oduzeta desna ruka i desna noga, počele su da se grče i samo sam pala", rekla je Dubravka kojoj je Toni pružio pomoć. "Došao sam na terasu, video sam da se trese. Dobila je tumor na mozgu koji se manifestovao kao 'gran mal', što je zapravo teži oblik epilepsije, koliko ja razumem. Ne možete odmah znati šta je to. Nije bilo važno, onda je izdahnula i mislio sam da je sve gotovo, ali to je proces kada se ona smiri i onda je nekako došla sebi", rekao je Toni.

Dubravka je na vreme kolima Hitne pomoći prevezena u Riječku bolnicu, a danas, četiri godine kasnije, javno govori kako bi podigla svest kod žena da to može da se dogodi svakome. "U početku je bilo jako teško jer ulaziš u strah, a strah je zapravo najgori i tu je tvoja podrška neophodna. Imala sam podršku majke, supruga, porodice", rekla je Dubravka u intervju za hrvatski "IN Magazin".

Podsetimo, u Srbiji svakih sat vremena neko umre od moždanog udara, dok trećina pacijenata pretrpi trajni invaliditet. Više od šest miliona ljudi širom sveta umrlo je od moždanog udara 2019. godine, a svest o ranim simptomima može da napravi ogromnu razliku između života i smrti.

"Zavisi koji deo mozga je pogođen, najčešća klinička prezentacija je slabost jedne polovine tela, problem sa govorom, nagla slabovidost na jednom oku, nagla nestabilnost tela, to su izuzetno jake glavobolje iznenada, to su veliki simptomi koji ga najavljuju. Klinička prezentacija je nagla, to je važno. Postoji preteča šloga, to će trajati desetak minuta i prestaće, ali tada morate da odete kod lekara da biste predupredili pravi moždani udar", rekao je jednom prilikom neruolog dr Aleksandar Ristić na Prvoj.

(MONDO)