Zdravlje

AKO ČESTO IDETE U TOALET POSLE KAFE OVO JE JASAN ZNAK! Posle ovoliko šoljica se javlja, a evo šta treba da URADITE ODMAH

Autor Teodora Boškovski

Ispijanje kafe izaziva dehidrataciju, a evo kako da je nadoknadite.

Izvor: Shutterstock/New Africa

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svetu koji i pored brojnih prednosti i benefita za zdravlje, ima i neželjene efekte. Jedan od njih je i dehidratacija.

Kofein ima diuretički efekat, što utiče na hidrataciju organizma. Zbog toga bi trebalo da pazite na unos kafe, a preporučljivo je i da nakon šoljice ovog napitka popijete čašu vode.

Ako ste redovni konzument ovog napitka, stručnjaci savetuju da ne bi trebalo previše da brinete. Svako ko redovito konzumira kafu ili čaj s kofeinom razvIje toleranciju, a jedna šoljica kafe nema znatan učinak na hidrataciju organizma.

Međutim, istraživanja su pokazala da ispijanje dve do četiri šoljice kafe ima mali uticaj na hidrataciju. Ukratko, i dalje vam treba dovoljno vode, samo ne trebate preterano da je unosite ako redovito pijete kafu

Diuretski efekat kafe smanjuje se redovnom konzumacijom, ali osobe koje samo povremeno piju kafu mogu jače da osete dehidrirajući efekat. Oni jednostavno nemaju isti nivo tolerancije kao ljudi koji kafu piju češće. Stručnjaci savetuju da je važno da obratite pažnju na to kako se osećate,kao i na sigale koje vam šalje oragnizam dok pijete ovaj popularni napitak. Na primer, ako češće idete u toalet, možda će vaš organizam da šalje signale dehidratacije kako biste povećali unos tečnosti i na taj način je nadoknadili.

(MONDO)