Zdravlje

KAKO DA SPREČITE NOĆNE NAPADE ASTME: 7 jednostavnih pravila pomažu, a za jedno mnogi ne znaju da je VELIKA GREŠKA

Autor Maja Gašić

7 načina sa sprečite noćne napade astme, saznajte kako da ublažite simptome.

Izvor: Shutterstock/saltodemata

Osobe koje imaju tešku astmu ne samo da imaju problema sa nedostatkom daha, karakterističnim "šištanjem" koje se čuje prilikom svakog udaha ili stalnim kašljem tokom dana, već ovi simptomi mogu i da se pogoršaju i noću. Neki ovo stanje nazivaju "noćnom astmom" i može da se javi kod svakoga ko redovno ima problema sa bolešću izazvanom alergijama ili, pak, vežbanjem.

Lekari su dali nekoliko saveta koji mogu da pomognu da se rešite problema i sprečite napade astme noću.

Astma ili naglo pogoršanje njenih simptoma uzrokovano je zatezanjem mišića oko disajnih puteva, poznatim kao bronhospazam. Kada doživite napad astme, sluznica disajnih puteva postaje otečena i upaljena, što uzrokuje otežano disanje, "šištanje", kašalj i slično, što sve ometa funkcionisanje i obavljanje drugih svakodnevnih aktivnosti.

Ne mali broj ljudi doživljava sve ove simptome astme noću, a problem je i što se kasnim satima čak pogoršavaju. Neki ključni faktori koji doprinose ovom stanju uključuju cirkadijalni ritam, a koji uzrokuje pad nivoa hormona noću.

Kako da bolje spavate noću sa teškom astmom

Po zdravstvenim stručnjacima, osim redovnog uzimanja lekova, evo šta još treba da radite da biste smanjili rizik od noćnih napada:

1. Održavajte spavaću sobu čistom

Uvek vodite računa o tome da mesto za odmor ili spavanje bude čisto i uredno. Najbolje je da svakog dana obrišete i usisate prašinu. Pobrinite se da očistite područja koja se često zanemaruju, kao što su, na primer, krilca klime ili ventilatora, itd. Tako ćete sprečiti da se nagomilavaju alergeni koji izazivaju noćnu astmu.

2. Koristite navlake za dušeke

Dušeci i navlake za jastuke otporni na prašinu sprečavaju grinje da uđu ili izađu iz vaše posteljine. Studija koju je sproveo Nacionalni institut za zdravstvene nauke o životnoj sredini koja je objavljena u časopisu "Science Daily" kaže da su navlake najefikasniji način za smanjenje nivoa grinja u spavaćim sobama.

3. Perite posteljinu jednom nedeljno

Održavanje higijene je izuzetno važno za zdravlje, posebno ako ste astmatičar. Obavezno operite čaršave što toplijom vodom kako biste "ubili" grinje.

4. Nabavite ovlaživač vazduha

Hladan vazduh je suv i može da izazove mnogo problema za osobe sa teškom astmom. Zbog toga lekari preporučuju ovlaživač i prečistač koji će dodati vlagu vazduhu u spavaćoj sobi tokom hladnog vremena. Dobra vest je da prečistač može da ukloni najmanje 99 posto štetnih čestica, uključujući uobičajene "okidače" astme.

5. Ne spavajte sa kućnim ljubimcima u istoj prostoriji

Doktori kažu da, ako imate kućne ljubimce, obavezno ih držite dalje od spavaće sobe jer njihova dlaka može da vam pogorša stanje i izazove napad astme. Čak i ako životinja ne spava sa vama, ali je u istoj prostoriji, može da unese čestice prljavštine koje se lepe za posteljinu i stolariju.

6. Držite glavu podignutu dok spavate

Po lekarima, ako patite od infekcije sinusa, nikada ne ležite "ravno" jer to može da pogorša postnazalno kapanje, izazivajući napad astme. Dakle, dok spavate, držite glavu blago podignutom pomoću mekog jastuka.

7. Bez jakih mirisa u spavaćoj sobi

Za one koji su astmatičari, jaki mirisi poput parfema ili osveživača vazduha mogu da izazovu začepljenje nosa noću. Aerosolni sprejevi, zidni dodaci, pa čak i sveće mogu da rasplamsaju astmu. I zato, izbegavajte da ih koristite u spavaćoj sobi.

(MONDO)