Zdravlje

"MUŽ JE GO, ONI SU GOLI, SRAMOTA IH JE!" Doktor otkriva: INFARKT tokom intimnog odnosa je kobniji nego tokom SPORTA...

Autor Teodora Boškovski

Zbog čega je infrakt tokom vođenja ljubavi kobniji nego kod sportista, na primer?

Izvor: Shutterstock/Andrey Mihaylov

Istraživanja pokazuju da jedan od osam pacijenata preživi srčani udar tokom intimnog odnosa. Takođe, dešavalo se i tokom ostalih fizičkih aktivnosti, poput profesionalnog sporta, da sportisti na sred terena dožive infarkt.

Međutim, francuska studija koja je obuhvatala 246 ljudi čije je srce stalo tokom fizičke aktivnosti pokazala je da su oni koji su vodili ljubav mnogo lošije prošli. U čemu je caka? Naime, problem se nalazi u pravovremenom reagovanju.

Rekli su da je ključno vreme koje je potrebno da se pozove hitna pomoć i počne sa lečenjem. Svaki minut odlaganja tretmana smanjuje šanse za preživljavanje za deset procenata. Vodeći istraživač dr Ardalan Šerifzadehgan iz bolnice u Parizu, rekao je da u takvim situacijama partneri budu šokirani i ne znaju kako da reaguju.

"Muž je go, oni su goli, možda se plaše da pozovu komšije. Postoji velika, velika sramota. Proverili smo njihove medicinske izveštaje. Bili smo uznemireni i iznenađeni kada smo videli koliko su velika kašnjenja u započinjanju CPR-a", otkrio je doktor.

Dodao je da je većina tih pacijenata nije dobila prvu pomoć pre dolaska hitne, što dalje znači da su u proseku proveli 8,4 sekundi bez rada srca i ikakve vrste pomoći. Profesor Džeremi Pirson iz Britanske fondacije za srce rekao je da partneri treba da reaguju odmah ako im nije dobro.

"Ne odustajte od intimnog odnosa, ali shvatite da može da postoji rizik ako vi ili partner imate srčano oboljenje. Pozovite odmah hitnu pomoć, nemojte odlagati da pomognete svom partneru. Svi treba da nauče kako da rade CPR. I trebalo bi da budu spremni da to urade u bilo kom trenutku", savetuje profesor za kraj.

(MONDO)