Zdravlje

DOKTOR RAZOTKRIO NAJVEĆU PREVARU NA INTERNETU: Evo šta ulje od 900 dinara za POVEĆANJE GRUDI učini telu - OPASNO!

Autor Tamara Veličković

Endokrinolog dr Đuro Macut upozorava na opasnost ulja za povećanje grudi koje se danas prodaje putem oglasa.

Izvor: Prva TV/Printscreen

Ulje od koga rastu grudi, a koje je potpuno prirodno i po pristupačnoj ceni, ponuđeno je ženama u Srbiji putem oglasa. Iako lekari stalno upozoravaju na opasnosti od neproverenih lekova i takozvanih pirodnih preparata, očigledno je da i takva roba ima kupca. Srpski stručnjaci istakli su da je "bočica ulja od 700 do 900 dinara za povećanje grudi obična glupost", a da li postoji bilo kakav preparat koji povećava grudi?

Može li se napraviti hormonski disbalans korišćenjem određenih i biljnih lekova, otkrio je u "Jutru" na Prvoj endokrinolog dr Đuro Macut.

"Ovo definitivno ozbiljni endokrinolozi shvataju kao vrlo neozbiljnu stvar. Postoji puno pokušaja da se reklamira nešto što je neprovereno i može da izazove štetne efekte. Danas imamo potrebu da se rano otkriju neki poremećaji, a jedan od ključnih jeste karcinom dojke. Sada imate situaciju da primenom preparata možete da dobijete fitoestrogenski efekat u različitim kombinacijama preparata", rekao je dr Macut i dodao:

"Možete da dobijete stimulatore estrogenskih receptora, što naravno pravi negativan efekat po organizam. To je jedna grupa problema koje nazivamo remetiocima endokrinog sistema. Razna hemijska sredstva koja se nalaze u ovakvim preparatima, a koji nisu registrovani, čine da korisnik dobije privremen efekat kojim će biti zadovoljan, ali će trajni efekat biti loš i izazvaće negativne posledice ako se koristi u dužem vremenskom periodu, recimo karcinom dojke", objasnio je dr Macut.

Grudi ne mogu da se uvećaju bez ugradnje implantata, koji nakon nekoliko godina moraju da se odstrane.

"Veličina grudi je prirodna stvar, ne možete da promenite prirodu. Vremenom dolazi do promena. Sa povećanjem telesne težine, dolazi do povećanja grudi. Žene imaju problem sa estetskim efektom i dolazi do potrebe da ih koriguju. Šta se dešava posle pet do deset godina posle postavljanja implantata? Treba razmisliti o tome šta se dešava kada prestane aktivnost. Svi veštački materijali se menjaju i vi morate njih da odstranite kasnije", objasnio je dr Macut.

Da li je tačno da natpis "prirodno" na nekom preparatu ne može da škodi?

"Postoje dva nivoa analize toga šta je prirodno. Ako govorimo o nekim preparatima, imate biljni ili tradicionalni lek za koji je ranije u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije postojala komisija koja se time bavila i prolazilo se kroz rigoroznu kontrolu kvaliteta sastava da bi dobilo registraciju za primenu kao lek. Svi preparati koji nisu mogli da prođu takvu kontrolu, prolazili su kroz drugi nivo, kao pomoćno sredstvo, odnosno suplement ishrani. Tu imamo puno preparata. Postoji treća kategorija gde prolaze brojne stvari za koje stvarno ne znamo šta je unutra", upozorio je dr Đuro Macut.

(MONDO)