Zdravlje

VEŠTAČKO SRCE KOŠTA 200.000 EVRA I IMA JEDNU MANU! Dr Ristić otkriva: U Srbiji smanjiće potrebu za TRANSPLANTACIJOM

Autor Teodora Boškovski

Dr Miljko Ristić otkriva kako funcioniše transplatacija organa i veštačka, odn. mehanička srce!

Izvor: Kurir Tv/Printscreen

Kada je reč o transplataciji organa, ministarka zdravlja Danica Grujičić nedavno je najavila da je novi zakon spreman i da podrazumeva dobrovoljno davalaštvo organa. Upravo o ovoj temi u emisije "Puls Srbije" na Kurir TV govorio je profesor doktor Miljko Ristić, kardiohirurg.

"Ovo je dobar potez i pokazaće tendenciju da se poveća broj donora", smatra Ristić. On ne veruje da je moguće uzeti od nekog organ ko može da preživi i da je velika razlika između kome i moždane smrti.

"Smrt se ne ustanovljuje samo jednom analizom, nego sa pet. Nemoguće je da su svih pet pogrešnih i tu nema dileme. Imali smo puno kandidata za transplantaciju srca, ali ne možemo da razgovaramo sa pacijentom, koji je u komi, nego sa njegovom rodbinom, ali rodbina pita kako će njemu biti sada u zagrobnom životu, kako će da živi u drugom svetu bez srca. To je jedan od razloga koji se sreću kod ljudi koji nisu edukovani", objašnjava kardiolog i dodaje da je povoljno što se sada pojavilo veštačko srce.

"Potreba za transplantacijom će biti mnogo manja. U pripremi su tzv. biološka srca, a već se ugrađuju mehanička srca, a to mehaničko srce dosta lupa i pravi buku i teško je da se spava sa tim srcem. Bio sam na klinici gde su bila dva pacijenta sa mehaničkim srcima, lupala su tako jako da se taj zvuk čuje već u hodniku. Pisao sam svojevremeno Francuskoj da i nama omoguće ta srca. Jedno je oko 200.000 evra. To će biti spas za pacijente koji čekaju transplantaciju", kaže dr Ristić za kraj.

(MONDO/Kurir.rs)