Prošle godine na snagu je stupio pravilnik o kvalitetu kafe, što znači da upravo on treba da omogući bezbednost omiljenog napitka Srba - da je čista i bez dodataka kojih je ranije bilo.
Da li je kafa u Srbiji postala zdravija i koju vrstu kafe je najbolje piti? Odgovore na ova i ostala pitanja, gostujući na Prva TV dao je dr Petar Borović. Kako je na samo početku istakao, ljudi prilikom kupovine kafe, bilo to domaća crna kafa, poznatija kao "turska" ili ona instant, trebalo bi da obratite pažnju da li sadrži aflatoksin. A onda je podelio nekoliko saveta:
"Oni koji piju kafu treba da uzmu prvo dosta vode. Kafa je diuretik i kada ustanete ujutru, organizam je izgubio vodu i još ako posle toga popijemo šoljicu kafe, onda ste sedam puta više izgubili vode nego što je u toj šoljici", objašnjava doktor i dodaje da ljudi često ne vode računa o dovoljnom unosu vode.
"U našem organizmu treba da bude voda 82%, a našu žalost ne nadoknađujemo je. Prema jednom istraživanju nivo vode zna da padne na 40 odsto", dodaje doktor. Zatim se osvrnuo na pojavu moždanih i srčanih udara u ranim jutarnjim časovima. Jedan od važnih razloga jeste taj, što je tada krv najgušća i srce teško, kako objašnjava doktor, pumpa tu krv.
"Zamislite taj šok. Popijete i kafu, krv postaje još gušća. Kafa izbacuje sedam puta više tečnosti iz organizma nego što je u šoljici", objašnjava dr Borović i dodaje moguće alternative za kafu, kao što je cikorija ili rogač.
"Rogač je vrh vrhova. Liči na čokoladu, nema kofeina i mogu od njega da se prave slatkiši, napici. Takođe, i đumbir koji amortizuje stres, dok kafa povećva nivo hormona stresa. Korasladića isto, kao i čaj od nane", ističe doktor, a zatim dodaje jedan neobičan napitak za naše prostore. U pitanju je voda mladih kokosovih oraha. Umesto kafe, odličan je izbor, em je zdrav, em hidrira.
(MONDO)