Još jedan stari turski običaj koji se zadržao na našim prostorima jeste stavljanje potencijalnom mladoženji so u kafu. Ako je kafa jaka i ukusna, to je znak da se mladi sviđa momak i da ima šasne, a ukoliko je bljutava i slana, mladoženji "nije mesto u kući".
Osim ovog običaja, s druge strane, stavljanje soli u kafu ima i neke povoljne prednosti za čula, pokazuju najnovija istraživanja. Kako bi se ublažio opor usus kafe, predlozi nekih ljudi su da se umesto šećera u jutarnju kafu doda prstohvat soli.
Iako je ideja pomalo neobična, postoje naučna istraživanja koja su se bavila efektima dodavanja soli u kafu. So je bogata natrijum -hloridom koji otklanja opori ukus kafe. A kada ti ukusi nestanu mogu da se osete i dođu do izražaja druge arome kafe, prenosi RTS.
U istraživanjima koja su objavljena još 1995. godine navedeno je da so potiskuje gorki ukus kafe. Tako je u Vijetnamu dodavanje soli u kafu sasvim uobičajeno. Takođe, pripadnici američke mornarice su tokom Drugog svetskog rata pili slanu kafu.
(MONDO)
Bolan poraz Crvene zvezde u Milanu: Radonjićeva bomba nedovoljna, prolaz u Ligi šampiona nemoguća misija!
"Ovo je sramota za Ligu šampiona, nas ovde ne žele": Vladan Milojević prekinuo ćutanje u Milanu i žestoko udario
NOVO NA MONDO PORTALU: Probaj MONDO sudoku, svaki dan u 19h nova igra!
"Navijači nas već vide na fajnal-foru": Marinković zna da su igrači gladni, ali je oprezan
Italijani, pa ipak Zvezda dolazi - zar samo toliko pažnje? U fokusu im Vlahović i Zlatanova svađa...