Zdravlje

SKLONOST KA PADOVIMA, POREMEĆAJ RAVNOTEŽE I SVE SITNIJI KORACI: Iza bezazlenih simptoma krije se NEIZLEČIVA BOLEST

Autor Maja Gašić

Koji su simptomi Parksinsonove bolesti i na šta obratiti pažnju kako se ne bi prevideli znaci.

Izvor: Shutterstock/GBJSTOCK

Parkinsonova bolest je progresivni poremećaj koji utiče na nervni sistem i delove tela koje kontrolišu nervi. Simptomi se javljaju polako. Prvi znak može da bude jedva primetan tremor u samo jednoj ruci, a osim njega i ukočenost ili usporenost pokreta.

U ranim stadijumima Parkinsonove bolesti, simptomi se mogu videti i na licu, ono je gotovo bezizražajno, a kada oboleli hoda obično ne "maše" rukama. Govor je tih, usporen ili nejasan. Simptomi se pogoršavaju kako stanje napreduje tokom vremena. Iako Parkinsonova bolest ne može da se izleči, lekovi mogu značajno da poboljšaju simptome, navodi "Cleveland Clinic".

Simptomi

Simptomi Parkinsonove bolesti mogu da budu različiti za svakoga. Rani znakovi obično su veoma blagi i lako promaknu. Često počinju na jednoj strani tela i na istoj se pogoršavaju, čak i kad bolest počne da utiče na udove sa obe strane.

Evo koji su simptomi Parkinsonove bolesti:

  • Tremor - ritmičko drhtanje, koje se zove tremor, obično počinje u ruci ili prstima. Pokret koji se ponavlja jeste trljanje palca i kažiprsta, što je poznato kao tremor "kotrljanja tablete". Ruka drhti i kada miruje, a kada se nešto radi, tada može sa se smanji tremor.
  • Usporeno kretanje - poznato kao bradikinezija. Vremenom, Parkinsonova bolest može da uspori kretanje, čineći jednostavne zadatke teškim i dugotrajnim. Koraci postaju kraći prilikom hoda, osoba teško ustaje, "vuče" stopala dok pokušava da hoda.
  • Ukočenost mišića - može da se javi u bilo kom delu tela. Ukočeni mišići mogu da budu bolni i ograniče opseg pokreta.
  • Poremećaj držanja i ravnoteže - držanje postaje pognuto, a osoba može da bude sklona padovima ili da ima problema sa ravnotežom usled Parkinsonove bolesti.
  • Gubitak automatskih pokreta - smanjena sposobnost izvođenja nesvesnih pokreta, uključujući treptanje, osmeh ili "mahanje" rukama prilikom hodanja.
  • Govorne promene - oboleli govori tiho ili brzo, zastajkuje ili okleva pre nego što progovori. Govor je više monoton nego ekspresivan, dikcija ravna.
  • Promene u pisanju - otežano pisanje, slova su sitnija nego obično...

Kada da posetite doktora?

Posetite lekara ako imate bilo koji od simptoma povezanih sa Parkinsonovom bolešću. Stručno lice će moći da ustanovi da li je reč o ovom teškom oboljenju ili simptomi maskiraju neko drugo stanje, ističu stručnjaci sa Klivlend klinike.

(MONDO)