JEDINI NAPITAK KOJI SPREČAVA OTICANJE KADA SU NAPOLJU "PAKLENE" VRUĆINE: Doktorka otkrila recept - ne košta ni 100 RSD!

Probajte napitak koji sprečava oticanje kada su napolju velike vrućine. Praktično je za džabe, a od neverovatne je pomoći.

MONDO/Uroš Arsić

Nakon obilnih kiša, u Srbiju je konačno stiglo leto, istina, praćeno priličnom visokim temperaturama. Vrućine i vlaga počinju već od ranog jutra. Međutim, kako su najavili iz RHMZ, već danas bismo mogli da očekujemo novi pad i kiše. Ovakve promene nikako ne prijaju većini ljudi, a posebno hroničnim bolesnicima. Ipak, stanje koje niko ne možda podnese kada je napolju vrelo i nemamo drugog izbora nego da se oblačimo lagano, jesu nadutost i otečenost. Kod ovih problema obično pomaže pravilna ishrana, suplementi i lekovi ukoliko ih lekar preporuči, ali spas može da bude i jedan napitak.

Ako niste sigurni zašto ste uopšte otečeni, britanska nutricionistkinja dr Pamela Mejson objasnila je šta sve može da bude uzrok, a ponudila je i najjednostavnije rešenje.

Logčno bi bilo da pomislite da ste otečeni zbog velikog unosa hladne vode i čajeva koje pijete kako biste pobedili žeđ i hidrirali se, međutim, dr Mejson kaže da je ovaj problem ipak komplikovanije prirode.

"Prvo, toplota izaziva širenje krvnih sudova i kapilara, omogućavajući većoj količini tečnosti da popuni "prostore" između organa i tkiva", objašnjava ona.

"Drugo, postoje neki dokazi da vruće vreme može da promeni mešavinu bakterija u crevima što dovodi do problema sa varenjem. Posledice su dijareja i zatvor, a usled kojih dolazi do preusmeravanja protoka krvi u creva", objasnila je.

"Treće, toplotni talas uzorokuje da u ogromnim količinama unosimo hladna pića koja izazivaju nadimanje."

Dr Mejson je istakla da u većini slučajeva nadimanje nije opasno, ali može i te kako da bude neprijatno. Srećom, postoje načini da se ovaj simptom ublaži, a jedan od njih je napitak koji lko dostupan i jednostavno se priprema. Prema rečima nutricioniste, reč je o crnom čaju sa đumbirom. Ova mešavina vas neće koštati ni 100 dinara, a neverovatno je efikasna.

Doktorka Pamela kaže da flavonoidi u crnom čaju pomažu kod nadutosti stomaka jer smanjuju upale u crevima. Regulišu sastav bakterija i mikroba u njima, smanjujući količinu štetnih (koji izazivaju nadimanje) i povećavaju zdrave.

"Čaj od đumbira smanjuje probavne smetnje, što zauzvrat pomaže da se smanji nadimanje."

Napitak ćete napraviti tako što ćete prvo prokuvati svež đumbir isečen na listiće (komad veličine placa), a u provrelu i oceđenu tečnost stavite kesicu crnog čaja i ostavite da odstoji desetak minuta. Najbolje je da se napitak pije dok je još topao.

Preporuke je i da u ishranu uvrstite hranu koja je bogata vlaknima, ali i da redovno vežbate. Jedite polako, dugo žvaćite kako biste izbegli da progutate previše vazduha. Izbegavajte gazirana pića i "držite se"  najpre vode i laganih čajeva, njena je preporuka.

(MONDO)