Zdravlje

ZBOG ČEGA TREBA OBAVEZNO DA MOKRITE PRE NEGO ŠTE SEDNETE U AUTO? Doktor upozorava: "Može da dovede do brze SMRTI..."

Autor Teodora Boškovski

Poznati doktor upozorava zašto je važno da ispraznite bešiku pre puta!

Woman drives her car for the first time, tries to avoid a car accident, is very nervous and scared, worries, clings tightly to the wheel. Inexperienced driver in stress and confusion after an accident,Image: 538610997, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dmitry Marchenko / Alamy / Alamy / Profimedia
Izvor: Profimedia

Svi znamo da pre odlaska na put, treba da odemo u toalet i ispraznimo bešiku. Osim što stvara osećaj nelagode, pa i nervozu, postoji mnogo opasnija posledica od bolova i neprijatnog stanja u kome se nalazimo ukoliko ne mokrimo pre nego što sednemo u auto.

"Jeste li znali da uvek treba da mokrite pre odlaska na putovanje automobilom kako biste imali najbolje šanse za preživljavanje ako doživite saobražajnu nesreću?", upitao je doktor u jednom videu na TikToku. On je dodao da je mokrenje vrlo važno zato što se organ nalik balonu izduva kada mokrite. U međuvremenu, zadržavanje urina u sebi uzrokuje nadimanje vaše bešike.

"Ako doživite saobraćajnu nesreću sa naduvenom bešikom, veća je verovatnoća da ćete imati nešto što se zove intraperitonealna ruptura trbušnog zida. Ovo može dovesti do brze smrti", rekao je doktor u videu koji je naglasio da ako doživite saobraćajku, a vaša bešika je prazna, manja je verovatnoća da će pući, ali čak i ako se dogodi, veća je verovatnoća da ćete dobiti ekstraperitonealnu rupturu.

Stručnjaci za karlicu već su upozoravali da ne zadržavate urin tokom dugog putovanja automobilom jer se štetne bakterije mogu nakupiti i dovesti do infekcije mokraćnog sistema.

Simptomi infekcije mokraćnog sistema mogu uključivati:

  • bol ili osećaj peckanja prilikom mokrenja
  • potrebu za mokrenjem češće nego inače tokom noći
  • mokraća koja izgleda mutno, tamno ili ima jak miris
  • iznenadna ili hitnija potreba za mokrenjem nego inače
  • krv u mokraći
  • bol u donjem delu stomaka ili bol u leđima, odmah ispod rebara
  • visoka temperatura ili osećaj vrućine i vrtoglavica
  • vrlo niska temperatura ispod 36 stepeni

"Prečesto zadržavanje mokraće u bešici može uzrokovati to da mišići u vašoj bešici izgube sposobnost kontrakcije kada vam je to potrebno, što dovodi do zadržavanja urina, pri čemu ne možete isprazniti bešiku. I ne samo to, takođe može uzrokovati neprijatnu suvoću (urogenitalnu atrofiju) i inkontinenciju - kada mokrite bez namere", objasnila je doktorka Stefani Tejlor za "The Sun".

Pogledajte detaljno u videu šta doktor savetuje:

BONUS VIDEO:

 (MONDO)