Zdravlje

MNOGI MI SE ŽALE NA BOL U NOGAMA I PECKANJE! Dr Jocić upozorava na problem koji je leti NAJGORI - crvene fleke su ALARM

Autor Tamara Veličković

Povećane temperature šire krvne sudove, a dr Jocić otkriva koje tegobe se pojačavaju.

Izvor: Pink/PrintScreen

Proširene vene dovode do zadržavanja krvi u venama donjih ekstremiteta, što rezultira povećanjem rizika od tromboze sa mnogostrukim kolmplikacijama. Obično je reč o ispupčenim, plavičastim vrpcama koje se protežu tik ispod površine kože. Gotovo uvek utiču na noge i stopala. Povećane temperature šire krvne sudove i pojačavaju tegobe koje pacijenti imaju.

Vaskularni hirurg, doktor Dario Jocić govorio je o načinu na koji se proširene vene najčešće manifestuju i leče. "Povećane temperature šire krvne sudove i pojačavaju tegobe koje pacijenti imaju. To su bol, žarenje, pečenje, svrab, osećaj težine... Komplikuje se venska bolest, može doći i do upala, venskih ekcema, odnosno crvenih fleka na nogama. To su tegobe koje se značajno pogoršavaju u letnjem periodu i pacijenti mi često kažu kada dođu u ovo doba, da im je leti najgore", rekao dr Jocić u "Novom jutru".

Na pitanje da li smemo da se izlažemo suncu ako imamo proširene vene, doktor je rekao da često čuje ovo pitanje i da je svaka toplota potencijalni problem koji može da utiče na ovu tegobu. Potom je dodao da ima još stvari koje mogu da utiču na ovaj zdravstveni problem.

"Ako govorimo o masažama, ako su preterano snažne masaže, pritisak je grub i jak, mogu da naprave problem. Ako pacijent ima proširene vene i onda tome dodamo povredu, grublju masažu ili pretopli vosak, može se iskomplikovati. Treba samo biti malo nežniji, ne treba da idete ni na kakav tretman koji ostavlja modrice na koži", istakao je doktor i otkrio da je jedino pravo rešenje za proširene vene operacija, izjavio je dr Jocić.

BONUS VIDEO:

(MONDO)