Zdravlje

ASPARTAM JE MOGUĆI UZROČNIK RAKA! Objavljeni rezultati velikog istraživanja o veštačkom zaslađivaču

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Aspartam je mogući kancerogen za ljude, saopštile su organizacije koje su ga analizirale, među kojima je i Međunarodna agencija za istraživanje raka.

Izvor: Towfiqu ahamed barbhuiya/Shutterstock

Aspartam je mogući uzročnik raka kod ljudi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija nakon dugog istraživanja. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Zajednički stručni komitet za prehrambene aditive (FAO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) objavili su procenu uticaja na zdravlje zaslađivača aspartama bez šećera.

Pozivajući se na "ograničene dokaze“ o karcinogenosti kod ljudi, IARC je klasifikovao aspartam kao mogući kancerogen za ljude (IARC grupa 2B), a Zajednički komitet je ponovo potvrdio prihvatljiv dnevni unos od 40 mg/kg telesne težine.

"Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu. Svake godine jedan od šestoro umre od raka. Nauka se kontinuirano širi kako bi procenila moguće faktore koji iniciraju ili olakšavaju rak, u nadi da će smanjiti ove brojke i ljudske žrtve“, rekao je dr Frančesko Branka, direktor Odeljenja za ishranu i bezbednost hrane, SZO.

Izvor: YouTube/EAT

"Procene aspartama su pokazale da, iako bezbednost nije glavna briga u dozama koje se obično koriste, opisani su potencijalni efekti koje treba istražiti više i uraditi još studija", navodi se na sajtu SZO.

U čemu se nalazi aspartam i postoji li bezbedni unos?

Veštački ili hemijski zaslađivač aspartam se široko koristi u raznim proizvodima za hranu i piće od 1980-ih, uključujući dijetalne napitke, žvakaće gume, želatin, sladoled, mlečne proizvode kao što su jogurt, žitarice za doručak, paste za zube i lekove kao što su kapi za kašalj i vitamini u tabletama koje se žvaću.

Ova dva tela su sprovela nezavisne, ali komplementarne preglede kako bi procenili potencijalnu opasnost od karcinogena i druge zdravstvene rizike povezane sa konzumiranjem aspartama. Ovo je bio prvi put da je Međunarodna agencija za istraživanje raka procenjivala aspartam, dok je IARC procenio aspartam i treći put za Zajednički komitet.

Nakon pregleda dostupne naučne literature, obe evaluacije su primetile ograničenja u dostupnim dokazima za rak (i druge zdravstvene efekte).

Izvor: Shutterstock

IARC je klasifikovao aspartam kao moguće kancerogen za ljude (Grupa 2B) na osnovu ograničenih dokaza o raku kod ljudi (konkretno, za hepatocelularni karcinom, koji je vrsta raka jetre). Takođe su postojali ograničeni dokazi za rak kod eksperimentalnih životinja i ograničeni dokazi vezani za moguće mehanizme za izazivanje raka.

Komitet je zaključio da procenjeni podaci ne ukazuju na dovoljan razlog za promenu prethodno utvrđenog prihvatljivog dnevnog unosa (ADI) od 0-40 mg/kg telesne težine za aspartam. Komitet je stoga ponovo potvrdio da je bezbedno za osobu da konzumira ovaj zaslađivač u okviru tog dnevnog ograničenja. Na primer, sa konzervom dijetalnog bezalkoholnog pića koja sadrži 200 ili 300 mg aspartama, odrasla osoba težine 70 kg bi morala da konzumira više od 9-14 konzervi dnevno da bi premašila prihvatljiv dnevni unos, pod pretpostavkom da nema drugog unosa iz drugih izvora hrane.

BONUS VIDEO:

(MONDO/WHO.int)