Zdravlje

MORATE DA ZAŠTITITE SRCE OD PAKLENIH VRUĆINA! Dr Stefanović upozorava osobe sa NISKIM PRITISKOM - jedan napitak obavezan

Autor Tamara Veličković

Doktorka Ivana Stefanović, specijalista za urgentnu medicinu, otkrila je kako da zaštitimo srce tokom nesnosnih vrućina.

Izvor: KURIR TELEVIZIJA/printscreen

Visoke temperature mogu da donesu niz zdravstvenih problema, a doktorka Ivana Stefanović, specijalista za urgentnu medicinu, dala je za jutarnji program Kurir televzije korisne savete. Posebno je naglasila da starije osobe, naročito kardiovaskularni pacijenti, najteže podnose vrućine i da je važno da ostanu u kućama, u rashlađenim prostorijama.

Iako ima starijih sugrađana koji možda nisu ljubitelji rashladnih uređaja poput klima uređaja, dr Stefanović ističe da je klima manje zlo i može da spasi mnoge živote tokom vrućih dana. Kada je reč o pacijentima koji boluju od astme, dr Stefanović je istakla da visoka vlažnost vazduha može da pogorša simptome. Za njih preporučuje izbegavanje hrane bogate ugljenim hidratima, jer njihovo varenje može da poveća disajni napor.

Takođe, doktorka savetuje da se manje konzumiraju ugljeni hidrati i preporučuje unošenje više tečnosti, kao što su voda, zaslađene limunade ili čajevi. Za održavanje energije srca, preporučuje unošenje brzih šećera, poput meda ili voća kao što je lubenica, koja sadrži vodu i šećer koji će prijati organizmu.

Kada je reč o mladima, dr Stefanović naglašava da visoke temperature mogu da izazovu kolaps, posebno kod žena sa nižim pritiskom. Preporučuje da uvek imaju pri ruci tečnost, poput zaslađene limunade ili vode, kao i slanu hranu kako bi nadoknadili elektrolite koji se gube znojenjem.

"Ja volim da kažem da je zdrava limunada ona koja je zaslađena medom, ali voda i čajevi su takođe odlični izbori. Zašto tvrdim da je potrebno da budu zaslađeni? Zato što vašem srcu treba brza energija. Koliko god da vodite računa o težini, uzmite neke zdrave šećere jer su vam sada potrebni ili neko voće kao što je lubenica - puna vode i prirodnog šećera koji će vam prijati. Takođe, uvek imajte nešto slano, posebno oni sa nižim pritiskom. Preporučujemo zdrave grickalice poput kikirikija, lešnika, badema - šta god da volite", rekla je dr Stefanović.

BONUS VIDEO:

(MONDO/Kurir.rs)