Zdravlje

ŽENE POLUDELE ZA KOLAGENOM - KUPUJU GA MASOVNO! Evo koliko je dozvoljena doza: Sve preko šteti štitnoj žlezdi i SRCU...

Autor Teodora Boškovski

Evo koliko je preporučena doza kolagena!

Izvor: Prathankarnpap/Shutterstock

Suplementi koji ubrzavaju i jačaju rast kostiju, kose i noktiju u poslednje vreme sve više su popularniji, ne samo u svetu, nego i kod nas. Najčešće je to kolagen u tečnom stanju, a na tržištu se mogu naći u različitim ukusima kako bi bili prijatniji za konzumiranje.

Međutim, kao i iza svega, postoji druga strana medalje. Stručnjaci upozoravaju na njihove nuspojave. Suplementi za kožu, kosu i nokte često sadrže mnogo više biotina nego što je potrebno ljudskom telu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Američke akademije za dermatologiju.

Zapravo, biotin ili vitamin B7 je oblik vitamina B koji podstiče metabolizam masti, ugljenih hidrata i proteina. Neophodan je za dobru i sjajnu kosu, kožu i nokte. Ali, kao i u svemu potreban su balans i umerenost!

"Visoke doze biotina mogu da promene rezultate stanja štitne žlezde, rada srca, potencijalno čak i vitamina D", rekla je dr Rebeka Hartman iz medicinske škole pri Harvardu.

Dnevna preporučena doza biotina za odrasle je 0.03 miligrama. Dr Adam Fridman sa dermatologije na Džordž Vašington Univerzitetu savetuje da budete oprezni sa konzumiranjem.

Prirodni način dobijanja biotina i kolagena

Dok zvanični podaci pokazuju da kolagen može da učini vašu kožu zdravijom, dr Hartman kaže da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se ta tvrdnja potvrdila. Stoga poručuje da je "prirodna ishrana najsigurniji način da dobijete dovoljno biotina i kolagena".

Hrana bogata biotinom uključuje žumanca, pasulj, orašaste plodove i semenke, dok proizvodnju kolagena pospešuju meso, supa od kostiju, želatin, mlečni proizvodi, pasulj, soja, te voće i lisnato povrće.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)