Zdravlje

SVE O BOLU U DIJAFRAGMI: Šta su uzroci i kako se leči, ako osetite i ove simptome, u OPASNOSTI ste

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Evo šta znači bol u dijafragmi i šta može da ga izazove!

Izvor: Shutterstock

Bol u dijafragmi može da bude vrlo neprijatan, a evo šta znači ako vas boli dijafragma. Ovaj mišić u obliku pečurke nalazi se ispod donjih rebara, i razdvaja grudnu šupljinu od trbušne.

Dijafragma nam pomaže da dišemo tako što se spušta kada udišemo, i omogućava plućima da se prošire. Potom se vraća u prvobitni položaj dok izdišemo vazduh. Kada štucamo, u pitanju su mali, ritmični grčevi upravo u mišiću dijafragme. Ali ponekad, dijafragma može i da boli.

Evo šta su mogući uzroci bola u dijafragmi, kao i simptomi koje možda ne biste odmah povezali sa ovim mišićem.

Simptomi koji prate bol u dijafragmi:

  • Nelagodnost ili kratak dah nakon jela
  • Oštar bol na strani stomaka tokom fizičke aktivnosti
  • Osećaj da ne možete da udahnete "do kraja"
  • Bol u rebrima
  • Bol u stomaku tokom kijanja ili kašljanja
  • Oštar bol pri disanju
  • Grčevi u mišićima

Mogući uzroci bola u dijafragmi:

Fizička aktivnost

Dijafragma može da se zgrči tokom intenzivnog disanja, i potom izaziva bol na strani tela. Osećate se kao da ne možete da udahnete, a da vam ne bude nelagodno. Ako osetite ovakav bol u dijafragmi, odmah predahnite i pustite je da se odmori.

Trudnoća

Bol u dijafragmi i kratak dah su normalni u trudnoći, jer materica gura dijafragmu gore i kompresuje pluća. Ako je bol jak ili traje dugo, posavetujte se sa lekarom.

Izvor: Shutterstock

Povreda

Trauma kao što je operacija ili povreda izazvaće bol u dijafragmi, a u ekstremnim slučajevima, čak i pucanje ovog mišića koje zahteva sanaciju operativnim putem.

Među drugim mogućim uzrocima bola u dijafragmi su:

  • Bronhitis
  • Lupus
  • Oštećenje nerava
  • Pankreatitis
  • Upala pluća

Bol u dijafragmi može se donekle ublažiti promenom životnog stila. Izbegavajte hranu koja izaziva gorušicu, radite vežbe disanja, jedite često i pomalo, vežbajte umereno, smanjite stres, pušenje i unos alkohola.

A ova stanja ili zdravstveni problemi mogu da liče na problem sa dijafragmom, ali to nisu.

Izvor: Shutterstock

Problem sa žučnom kesom

Bol u gornjem i srednjem stomaku, izazvan problemima sa žučnom kesom, često liči na bol u dijafragmi. Infekcija ili kamenčići u žučnoj kesi će, pored bola, izazvati i visoku temperaturu, drhtanje, promene u pražnjenju creva ili bešike, kao i povraćanje.

Hernija

Ajihatalna hernija, koja se događa kada se deo stomaka probije kroz otvor jednjaka, pored bola će izazvati i štucanje, probleme sa gutanjem, gorušicu i kašalj. Faktori rizika su prekomerna telesna težina, loše držanje, pušenje, prejedanje i napor pri pražnjenju creva.

Izvor: Shutterstock

Istegnuti drugi mišići

Previše istezanja mišića rebara usled kašljanja, pokreta "uvrtanja" ili naglih pokreta, može da izazove bolove koje ćete pomešati sa bolom u dijafragmi.

Obratite se lekaru kako biste utvrdili tačan uzrok bola u dijafragmi, upozorava "Healthline". Takođe, obavezno idite kod lekara bez odlaganja ako osim bola primetite i probleme sa disanjem, osetite mučninu ili povraćate.

BONUS VIDEO: Kako vrućina utiče na hronične bolesnike?

(MONDO)