Zdravlje

POČINJE NAJJAČI TALAS AMBROZIJE! LEKARI UPOZORAVAJU: Ni slučajno ne lečite simptome ovako, POGORŠAĆETE stanje!

Autor Tamara Veličković

Sezona ambrozije trenutno dostiže svoj vrhunac, a prof. dr Sanvila Rašković otkriva sve što treba da znate o alergiji.

Izvor: Shutterstock.com/Olha Solodenko/prva tv/printscreen

Ko pati od alergija na ambroziju, narednih dana će se namučiti, jer cvetanje te biljke dostiže vrhunac. Kako da ublažite alergiju, da li je to moguće bez lekova kao što to mnogi pokušavaju, a ne znaju da može da bude opasno ako se ne konsultuju sa lekarom, objasnila je profesorka dr Sanvila Rašković, alergolog.

"Postoje tri vrste lečenja alergologije. Jedna je izbegavanje. Da bismo izbegavali, moramo da znamo na šta smo osetljivi, odnosno da se testiramo kod alergologa. Druga vrsta su lekovi. Moram da kažem da imamo široku paletu lekova protiv alergija. Ko god da ima jasnu alergijsku kijavicu, dobija kombinaciju od svog lekara. Treća mogućnost je specifična imunoterapija, odnosno, pokušavamo da pacijente učinimo tolerantnim na alargen na koji su osetljivi poput ambrozije ili kućne prašine", rekla je dr Rašković u "Jutru" na Prvoj i otkrila koja je najbolja metoda:

"U sezoni treba uzeti medikaciju po savetu lekara. Imunoterapija je metoda koja deluje odloženo, ali je vrlo efikasna, komforna za pacijente, jer se sada unosi u vidu kapi, nema potrebe za injekcijama. Sprovodi se tri do pet godina i praksa je pokazala da je zaista delotvorna", istakla je profesorka.

Da li lekove treba uzimati ranije?

"Sezona ambrozije kreće početkom avgusta, sada dostiže vrhunac. Trebalo bi 10 do 15 dana ranije da se krene sa lekom, antihistaminikom, jedna tableta dnevno. Inače, moram da kažem da su antihistaminici najbezbedniji lekovi. Vrlo su komforni, ne smetaju plućima, srcu, bubrezima, jetri. Apsolutno su bezopasni i pacijenti ne treba da se ustežu jer često kažu 'Ja trpim, pa uzmem kad moram'. To su lekovi koji su vrlo dostupni i efikasni", objasnila je dr Rašković.

Da li alergija može da nas dovede do drugog oboljenja?

"Onaj ko ima alergijsku kijavicu, vremenom može da dobije alergijsku astmu. Tu je imunoterapija jako delotvorna, jer ona na neki način sprečava ili bar odlaže početak astme. Ambrozija nije jedini alargen trenutno. Dijapazon polena i biljaka koje mogu da izazovu alergiju je jako veliki".

Da li alergija može da se izleči i da li ishrana pomaže?

"Savet je izbegavanje, ali nije moguće potpuno izbegavati. Ipak, smo svesni koja biljka je u kom periodu godine, treba da izbegavamo šetnje u pirodi. Uzimanje lekova je obavezno. Obavezno izbegavati sve biljne lekove, mešavine čajeva. Baš ako su na biljnoj bazi mogu da zasmetaju ljudima koji su alergični. Taj deo nije efikasan. Ishrana treba da bude što više prirodna, bez aditiva, da se ne uvode drastične dijete. Treba da se uvede suplementacija, recimo vitamin D je jako dobar, kao i cink i vitamin C. Pacijente sa alergijskom kijavicom savetujemo da prskaju nos morskom vodom".

Kako izgledaju simptomi?

"Simptomi su sledeći: osoba počinje da kija u seriji, svrbi ga nos, curi mu sekrecija iz nosa, zapušava se nos, svrbe ga oči, nepca", objasnila je prof. dr Sanvila Rašković.

BONUS VIDEO:

(MONDO)