Oni koji žele da se otarase viška kilograma često greše kada broje kalorije, jer bi ključ uspešne dijete mogao da se nađe zapravo u kontroli porcije. Tačnije, za uspešan gubitak kilograma nalazi se u sposobnosti da razlikujete hranu koju možete jesti u izobilju od hrane koju bi zaista trebalo da gledate, kaže američka doktorka Liza Jang.
Ova metoda, kako ona tvrdi, ne podrazumeva da jedete izuzetno male porcije, već da ih svedete na meru koja vam je dovoljna. Njeno istraživanje je pokazalo da su restoranske porcije i hrana kupljena u supermarketima daleko veći nego nekada, čak dva do pet puta nego pre 50 godina, što nam znatno otežava da odredimo koliko tačno hrane treba da pojedemo.
Evo na koji način možete da izađete na kraj s viškom hrane. Nekoliko različitih istraživanja je pokazalo da veličina vašeg tanjira, činija i pribora za jelo može da odigra ključnu ulogu u tome koliku količinu hrane ćemo pojesti.
"Što je tanjir veći i količina hrane koju jedemo biće srazmerno veća, kao i naša potreba za njom. Koristite manje posuđe", preporučuje dr Jang i dodaje meru za namirnice. Kako kaže, pesnica može da bude idealna mera za određivanje porcije.
"Kada rešite da jedete u restoranu, sigurno nećete sa sobom poneti vagu za merenje, ali zato uvek možete da iskoristite ruku. Stisnuta pesnica 'meri' šolju pirinča ili na primer, paste. Dlan ruke je dovoljan za 85 g mesa, a savijen palac je mera za supenu kašiku ulja ili putera od kikirikija", savetuje dr Jang.
BONUS VIDEO:
(MONDO)