Zdravlje

OVAJ ZAHVAT U ESTETSKOJ HIRURGIJI JE ZABRANJEN! Glumica zbog njega PREMINULA, a naš doktor upozorava kod koga IDEMO...

Autor Teodora Boškovski

Evo kako jedan estetski zahvat može da dovede do opasnih posledica, pa i smrtnog ishoda!

Izvor: Shutterstock/Marko Poplasen

Kako su posledice plastične operacije "brazilskog podizanja gluteusa" dovele do bolesti bubrega i koje metode i materijali se danas koriste za ovakve intervencije, za Prva TV govorio plastični hirurg dr Zdravko Petrović.

Popularna glumica i model Silvina Luna preminula je zbog komplikacija koje su usledile nakon ubrizgavanja supstance u njenu zadnjicu tokom operacije "brazilskog podizanja gluteusa", a koja se inače koristi kao zamena za staklo u delovima za kola, sočiva, panele i prozore.

"U pitanju je polimer, koji je počeo da se koristi u trećoj deceniji prošlog veka. Prvo se koristio u dentologiji i stomatologiji za izrazu proteza, tek negde četrdeseih godina počeo je da se koristi kao biomaterijal", objašnjava dr Petrović za Prva TV

Međutim, taj isti materijal koristi se u delovima za kola, sočiva, panele i prozore. Glumica je operisana 2011. godine, da bi hirurg 2022. optužen za smrt pacijentkinje, a plastični hirurg otkriva da je takav zahvat danas zabranjen.

"Još osamdesetih godina je dokazano da biopolimer može da doprinese oštećenja tkiva. On je ovde korišćen kao filer, a ne bi smeo da se koristi kao distributivni materijal, posebno u regijama koje su slabo vaskularno snabdevene, to su ti glutearni delovi, a on izaziva oštećenja. Danas je takav zahtev zabranjen. Mi danas koristimo implante, u implantologiji koristimo silikon, pošto je u bazi sicilijuma koji je drugi u periodnom sistemu elemenata nakon kiseonika. Koristimo filere iz sasvim druge hemijske strukture", ističe on.

Dr Zdravko Petrović ističe koliko je važno kod koga radite ovakav zahvat.

"Najbitnije je da se obratite stručnom licu, estetskom hirurgu, a ne kozmetičkom. Mi smo obavezni da pacijentu ukažemo na sve pravilnosti vezane za tu intervneciju", objašnjava on.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)