Šezdesetih godina prošlog veka desio se važan presedan unutar medicinskih krugova jer je tada dozvoljena upotreba silikonskih implatanata za povećavanje grudi.

Medicinsko društvo je na početku pogrešno smatralo da su silikoni inertan materijal u odnosu na ljudsko telo i imuni sistem, odnosno da ne podleže nikakvim promenama, napisao je tim stručnjaka na čelu sa izraelskim imunologom Jehudom Šoenfeldom sa Univerziteta Ariel.

Stručnjaci su rekli kako su tokom godina širom sveta sakupljeni mnogi izveštaji o štetnom uticaju silikonskih implantata na zdravlje ljudi, a pokrenuta je i velika debata u vezi sa tim koliko su zapravo oni bezbedni.

Tim izraelskih stručnjaka je takođe intervjuisao mnoge žene koje su bolovale od različitih simptoma nakon ugradnje silikona, a najviše su se žalile na umor, depresiju, rasprostranjen bol, gubitak pamćenja, suve oči i usta, i retku vrstu limfoma (raka krvi).

Nekim ženama su davani antidepresivi i antipsihotični lekovi kako bi poboljšali stanje, ali nisu pomogli u tome.

Inače, silikon nije prirodni materijal već razgranati polimer koji je napravljen od čestica silicijum dioksida i pokazalo se da dugo izlaganje ljudi silicijum-dioksidu izaziva autoimune bolesti. Nakon što su se mnoge žene žalile na neželjene efekte nakon operacija, američka administracija za hranu i lekove uvela je moratorijum, odnosno odlaganje ugrađivanja silikonskih implantanata između 1992. i 1996. godine, da bi kasnije dozvolila njihovu upotrebu pod jednim uslovom. Velike kuće koje ih prodaju morale su  da pruže relevantne informacije o neželjenim efektima i posledicama koje oni mogu da izazovu.

Silikoni
TikTok/Screenshot/xomgitsbunnie Silikoni iz grudi nakon 13 godina

Grupa naučnika iz Holandije otkrila je i javno izvestila da mikročestice polimera mogu da putem krvi dospeju u štitnu žlezdu, creva, kičmenu moždinu.

Velika izraelska studija takođe je otkrila  da su mnoge žene koje su ugradile silikone razvile Sjogrenov sindrom, a koga odlikuju suve oči i usta, sarkoidozu (bolest u kojoj se u mnogim organima tela stvaraju abnormalne količine upalnih ćelija, odnosno granuloma), reumatoidni artritis i fibromijalgija, koja izaziva bolove po celom telu, probleme sa spavanjem, umor i često emocionalne i mentalne poremećaje.

(MONDO)