Zdravlje

TALAS KORONE KOJI NE MOŽE DA SE POREDI SA OSTALIMA! Epidemiolog: Podvarijanta sa 30 MUTACIJA zabrinjava, ovo su SIMPTOMI

Autor Tamara Veličković

Pirola je podvarijanta koja ima više od 30 mutacija zbog čega zabrinjava naučnike. Lakše se širi, prenosi i izaziva težu kliničku sliku, rekla je dr Vesna Mioljević, epidemiološkinja iz Kliničkog centra Srbije.

Izvor: RTS/screenshot

Ovih dana sve je više onih koji se žale na bolove u glavi, mišićima, na malaksalost, temperaturu, čak i osip po koži. Koliko god nam se činilo da smo se rešili problema sa korona virusom, lekari upozoravaju da ne smemo da se opuštamo. Koliko je situacija zaista ozbiljna i da li nas očekuje još jedna jesen sa maskama, otkrila je doktorka Vesna Mioljević, epidemiološkinja iz Kliničkog centra Srbije i članica Radne grupe za borbu protiv korona virusa.

"U maju mesecu ove godine Svetska zdravstvena organizacija izdala je saopštenje da je korona kao bolest prestala da bude globalni zdravstveni problem, ali da će virus i dalje biti prisutan, da će mutirati, da će se povremeno javljati talasi povećenog broja inficiranih, onih sa težom kliničkom slikom, hospitalizovanih, čak i smrtnih slučajeva. Mi se upravo nalazimo u jednom u tih talasa koji ne može da se poredi sa prethodnim, ali svakako, poraz se kod nas uočava tokom prethodnih nedelja. To je dodatni razlog da obratimo pažnju", rekla je dr Mioljević u Jutarnjem programu RTS-a.

Podvarijanta sa više od 30 mutacija

"Mutacije su karakteristika svih virusa. To je osobina virusa koja omogućava njihovo prilagođavanje na novonastale uslove u spoljašnjoj sredini. Od onog originalnog virusa, pa do danas, prošlo je četiri godine. Pojavile su se mnoge varijante i podvarijante, ali od kraja 2021. i početka 2022. godine, kao i trenutno, dominira omikron varijanta i njegove podvarijante", objasnila je epidemiološkinja i otkrila da je pirola varijanta sa najviše mutacija:

"Od februara meseca do avgusta pojavile su se dve nove podvarijante omikrona. To je eris koji dominira u Evropi i postoji pirola koja se najviše razlikuje od prethodnih podvarijanti. Ima najviše mutacija, preko 30, pa iz tog razloga najviše zabrinjava naučnike jer što su veće mutacije, to je veća mogućnost da se stvori ekspresija različitih osobina virusa. One omogućuju lakše prenošenje, širenje bolesti i težu kliničku sliku, ali za sada nema indicija da se to dešava", objasnila je dr Mioljević.

Trenutni simptomi korona virusa

"Gušobolja, sekrecija iz nosa i malaksalost. To su zaista blage kliničke slike i na osnovu nje ne možemo da utvrdimo da se li se radi o gripu ili koroni, pa je najbolje testirati se, naročito starije osobe i oni sa hroničnim oboljenjima. Hladni dani donose poraz broja obolelih od različitih vrsta respiratornih infekcija. Mi očekujemo da će se pojaviti virus gripa. Evropa i Amerika su već načinile prve korake. Preporuka lekara i epidemiologa je vakcinacija protiv bolesti", savetovala je doktorka i otkrila za koga je trenutno obavezno nošenje maski.

"Ne možemo da predvidimo šta će se dešavati, brojevi lagano rastu. Mi smo se kao Radna grupa sastali i doneli smo mere, a to se odnosi na obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama za zdravstvene radnike, ali i za pacijente koji u čekaonicama čekaju svoje preglede. Shodno porastu broju obolelih, ponovo ćemo se sastati", istakla je dr Vesna Mioljević.

BONUS VIDEO:

(MONDO)