Zdravlje

NA SVAKIH 20 MINUTA JEDNA OSOBA U SRBIJI DOŽIVI MOŽDANI UDAR! Dr Raičević otkriva kada GLAVOBOLJE mogu da ukažu na NJEGA

Autor Teodora Boškovski

Dr Ranko Raičević otkriva kako savremeni način život utiče na naš mozak i kako glavobolje mogu da ukažu na moždani udar.

Izvor: K1/Printscreen

Moždani udar u Srbiji spada među vodećim uzrocima smrtnosti, a prema jednim istraživanjima na svakih 20 minuta jedna osoba ga i doživi. Danas se sve više mlađih osoba susreće sa njim, međutim iako se smatra da one mogu lakše da ga prebole, nažalost nije uvek tako...

Kako da prepoznamo znake i kako moderan način života utiče na bol u glavi i maligne tumore centralnog nervnog sistema, otkrio je prof. Dr Ranko Raičević za K1.

Globalna dešavanja, nimalo lepa i preveliki protok informacija igraju veliku ulogu kod psihosomatskih simptoma. Naš mozak skladišti i dobro i loše, a glavobolje su samo jedna od posledica toga. Takođe, ubrzani način života, dva ili tri posla ne dozvoljavaju da se mozak odmori. Sve je veći porast glavobolja i kod dečjeg uzrasta, kao i pojava moždanih udara u sve mlađim godinama, ističe dr Raičević.

"Svi mi imamo doređeni broj neurona, ali nemamo isti broj veza među neoronima. Zato ljudi koji prestanu da se bave visoko kreativnim radom brzo uđu u demenciju", dodaje dr.

Doktor se osrvnuo na bolove u različitim predelima glave i otkrio šta koji predstavlja i kako da na vreme reagujemo. Bol u glavi u predelu sinusa jasno ukazuje na upalu istih. Kada nas boli duž čela i čitava glava u pitanju su tzv. tenzione glavobolje koje su posledica rada, stresa i umora i one su najčešće bezazlene po pitanju života.

"Migrene su najčešće glavobolje koje po svim parametrima uništavaju kvalitet života u najproduktivnijem delu života, pogotovo kod mlađih žena. Dalje, klaster je jedna vrlo teška glavobolja koja takođe dobro reaguje na kiseonik. Nastaje zbog spazma krvnih sudova koji su grupisani u očnom putu", objasnio je dr Raičević.

Postavlja se pitanje kada onda možemo da pretpostavimo da je glavobolja jedan od naznaka moždanog udara Kako dalje potvrđuje doktor, glavobolja jeste jedan od simptoma moždanog udara, pogotovo ako je iznenadna i javlja se prvi put u životu i neverovatno je jaka. Tada je potrebno odmah da pozovete Hitnu pomoć!

BONUS VIDEO:

 (MONDO)