Neurolog dr Moli Rosknet objašnjava koji su najčešći tipovi glavobolje, kako da ih prepoznate i kako da ublažite bol.

Migrene

"Migrene karakteriše umeren do izrazit probadajući bol, obično s jedne strane, koji može da traje satima, ali i danima u nekim slučajevima", objašnjava dr Rosknet. Češće su kod žena, i ponekad su praćene i drugim simptomima, kao što je osetljivost na svetlost ili zvuk, mučnina, povraćanje i vrtoglavica.

"Ponekad pacijenti imaju i auru, svetlucanje po obodu vidnog polja, ili neke od navedenih simptome nešto pre nego što se javi napad migrene", dodaje ona.

Postoji mnogo okidača za napade migrene, a mogu ih izazvati na primer hormonske promene, dehidratacija, preskakanje obroka, stres, promene vremena (naročito nagli pad vazdušnog pritiska), manjak sna, konzumacija alkohola, ponekad čak i određene namirnice, recimo stari sirevi ili jaka začinjena hrana.

Tenzione glavobolje

Ovaj tip glavobolje izaziva, kao što joj i ime kaže, tenzija koja utiče na ceo organizam. Dr Rosknet kaže da su ove glavobolje relativno česte, i da ih u najvećem broju slučajeva izaziva stres, loše držanje i ukočenost mišića vrata.

"Bol je najčešće umerenog intenziteta, tup, kao da vam nešto steže zadnji deo vrata i čelo", kaže ona. Ovaj tip glavobolje nije praćen drugim teškoćama, tako da mučnina i osetljivost na svetlost i zvuk izostaju.

Klaster glavobolje

Ovaj tip glavobolje češće se javlja kod muškaraca, a karakteriše ga intenzivan bol s jedne strane, iza i oko oka. "Probadajući, žareći bol često je praćen suzenjem oka, kapci mogu biti naduveni, lice se znoji, a može se javiti i zapušen nos i crvenilo oka", kaže dr Rosknet, prenosi PureWow.

Ovaj tip glavobolje može potpuno da vas onesposobi da funkcionišete, traje između 15 minuta i tri sata, i može se javiti i nekoliko puta tokom dana. Klaster glavobolje javljaju se ciklično, danima, i mogu potrajati mesecima, a zatim se tokom nekoliko meseci ne javljaju uopšte. Najčešće se javljaju tokom proleća i jeseni.

Sinusne glavobolje

Sinusne glavobolje često su migrene sa pratećim simptomima koji "udaraju" na sinuse. "Prave sinusne glavobolje javljaju se samo kada postoji infekcija sinusa, praćena temperaturom, pojačanom sekrecijom iz nosa, koja se leči antibioticima", objašnjava dr Rosknet.

Ako je onesposobljavajuća glavobolja praćena bolom u sinusima, mučninom ili osetljivošću na svetlost, u pitanju je ipak migrena. Okidač za prave sinusne glavobolje pored upale sinusa mogu biti i sezonske alergije.

Prevencija i lečenje

Određeni tipovi glavobolja leče se kratkoročno, lekovima protiv bolova poput aspirina, ili ibuprofena, koji pomažu kod tenzionih glavobolja i migrena u nekim slučajevima. Ali, migrene i klaster glavobolje ponekad zahtevaju lekove koji se ne mogu kupiti bez recepta, iz klase triptana, dok se prave sinusne glavobolje čiji je uzrok upala sinusa ne mogu izlečiti bez antibiotika koji će smiriti infekciju koja je primarni uzročnik glavobolje.

A što se prevencije tiče… Valjalo bi da pokušate da organizujete dnevni raspored tako da spavate redovno i dovoljno, da nađete način da se izborite sa stresom, hranite se zdravo i vežbate redovno.