Zdravlje

PACIJENT U BEOGRADU PROGUTAO VILJUŠKU, PSIHIJATAR OTKRIVA: To je poremećaj koji može da bude FATALAN, a nije tako redak!

Autor Tamara Veličković

Nakon što je pacijent završio u bolnici u Beogradu jer je progutao viljušku, dr Ivana Stašević Karličić, psihijatar otkriva da gutanje stranih tela nije toliko retka pojava kao što mislimo.

Izvor: mondo/stefan stojanović/Instagram/drvladimir.arsenijevic

Kada je doktor Vladimir Arsenijević, načelnik prijema u Urgentnom centru KC Srbije, objavio na svom Instagram nalogu rendgenski snimak pacijenta koji je progutao viljušku, malo je reći da su mnogi bili iznenađeni. Nije retkost da pacijenti, a obično su to deca, progutaju neke sitne predmete, ali slučaj gde je pacijent progutao viljušku nije skoro zabeležen.

"Iako deluje šokantno, nije tako retko, zato što je rizična grupa za gutanje stranih tela, kako je to klasifikovano u međunarodnoj klasifikaciji. Bolest je jako široka i u nju spadaju deca, stari, populacija zatvorenika, odnosno pritvorenika i lica sa mentalnim smetnjama, mentalne retardacije i teški duševni bolesnici u odmaklom stadijumu bolesti", rekla je dr Ivana Stašević Karličić za "Novo jutro" i objasnila zašto se to dešava:

Izvor: TV PInk/screenshot

"Postoji nekoliko razloga i motiva. Pritvorenici i zatvorenici rade jer je to najkraći put do slobode, zatim deca koja nekada ne razumeju upotrebnu vrednost samih predmeta ili privlačenje pažnje, sve ostale kategorije jesu zaista lica sa mentalnim smetnjama, a ako pričamo o starijim ljudima, to su uglavnom oni koji imaju složene neuropsihijatrijske sindrome, prvenstveno demenciju gde osim halucinacija, odnosno poremećaja percepcije, imaju i takozvane agnozije, tačnije, neprepoznavanje upotrebne vrednosti predmeta, dok se kod ostalih pacijenata kao što su oni sa mentalnim retardacijama, javlja zbog halucinacija", navela je doktorka.

Posledice mogu da budu fatalne

"Ovo može da bude opasno, često je urgentno stanje u medicini, prvenstveno za hirurge i radiologe. Jako je bitno brzo intervenisati, uraditi dobro dijagnostiku, lokalizovati strano telo, odrediti njegov oblik i kako to može da utiče na unutrašnje organe kroz koje se kreće. Često se pribegava hirurškom uklanjanju zato što može doći do fatalnih povreda, a zatim kreću pregledi neurologa i psihijatra zbog potrebe za akutnim zbrinjavanjem poremećaja ponašanja koji mogu dovesti do opasnosti po sopstveni život", rekla je dr Ivana Stašević Karličić.

Ona je istakla da su svi oštri predmeti jako opasni. Pored viljušaka bilo je i onih koji su gutali noževe, a ono što je posebno naglasila jeste i da je gutanje stranih tela nekada i krivično delo koje se uradi sa predumišljajem.

BONUS VIDEO:

(MONDO/Pink.rs)