Nutricionistkinja Sandra Krstev Barać razotkrila je najčešće zablude i greške kod lečenja prehlade, gripa i viroze.
Prvo da razgraničimo šta je šta i kako da razlikujete prehladu od gripa! Prehlada je najčešće virusno oboljenje na svetu koje zahvata gornji respiratorni trakt. Simptоmi prеhlаdе su krаći i kоmplikаciје, kао štо је pnеumоniја, su vеоmа rеtkе. U znake prehlade spadaju kiјаvicа, vоdnjikаvе оči i iritаciја grlа. Оvi simptоmi su sаmо оd strаnе gоrnjih rеspirаtоrnih putеvа i nе uključuјu pоvišеnu tеlеsnu tеmpеrаturu i bоlоvе u mišićimа.
Grip je bolest vrlo slična prehladi, ali daleko ozniljnija. Jačeg je intenziteta, težih simptoma i duže traje. Većina ljudi će se protiv prehlade i gripa boriti tako što će uzimati ogromne doze vitamina C. Postoje kvalitetni dokazi da visoke doze vitamina C (1 -2 g/dan) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome obične prehlade. Ukoliko organikzmu obezbedite potrebnu količinu vitamina C (barem 100 mg) dnevno, brže ćete se oporaviti od bolesti. Ipak, uziman je mega-doza većih od 2 g vitamina C dnevno može da izazove proliv, povraćanje i vrtoglavicu, tako da ova vrsta prevencije i lečenja svakako nije preporučljiva.
Manje poznati saveznici protiv prehlade i gripe su vitamini A i E, kao i minerali cink, bakar i selen. Po narodnoj medicini postoji lista namirnica koje su pogodne za jačanje imuniteta, posebno kada su prehlada i grip već prisutni. Listu predvodi kiseli kupus koji osim što jača imunološki sistem, pozitivno deluje na disajne organe.
U jelovniku osoba obolelih od prehlade i gripa važno mesto zauzimaju i beli luk jer sadrži supstance koje pomažu kod grlobolje i infekcije pluća, fermentisani mlečni napici jer pogoduju jačanju imunološkog sistema, a posebno se preporučuje ren - narendan, kuvan u mleku ili pomešan s medom. Kod prehlada i gripa je posebno dobra i domaća pileća supa jer pomaže olakšavanje simptoma, što je potvrdila i modrna nauka. Ukoliko ste prehlađeni ili imate grip, važno je i da uzimate čajeve, koji smanjuju otečenost sluznice nosa i grla, sprečavaju dehidrataciju i umiruju upalu. Ipak, nije svejedno koja vrsta čaja se koristi. Najbolje rezultate protiv simptoma prehlade i gripa daju čajevi od kamilice, zove, hajdučke trave i šipka. Preporuka je da im se doda med za olakšavanje simptoma, prenosi Bljesak.info.
Želudačna viroza
Za razliku od standardnog gripa koji napada respiratorni trakt, gastroenetritis ili popularno želudačna viroza podrazumeva upalu želuca i creva praćenu povraćanjem, vodenastim prolivom i grčevima u stomaku. Najčešće je vrlo kratkog trajanja, ali i vrlo intenzivnih simptoma. Pri pojavi želudačne viroze najbolje je pustiti želudac da miruje, odnosno ne unositi hranu vbodeći računa da se telu nadoknadi izgubljena tečćnost i elektroliti. Vrlo su korisni čajevi od kamilice, šipka i nane.
Biljne mešavine
Verovatno najpoznatiji i najispitivaniji biljni imunostimulans je ekstrakt biljke ehinacee. Ona podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca, naročito T-limfocita koje su glavne obrambene ćelije našeg organizma. Ako se uzme odmah nakon pojave simptoma, efikasno ublažava simptome viroze i skraćuje trajanje bolesti. Manje poznata, ali vrlo delotvorna u ublažavanju simptoma bolesti je biljka "pelargonium sidoides". To je lekovita biljka iz južne Afrike, bogata fitohemikalijama, vitaminima, mineralima i aminokiselinama. Primena njenog ekstrakta ublažava simptome prehlade te poboljšava opšte stanje organizma.
Oprezno sa antibioticima
Mnogi će na prve znakove bolesti na vlastitu ruku posegnuti za antibioticima. Lekari upozoravaju da se na taj način neće izlečiti jer ova vrsta lekova nije delotvorna kod virusa. Ono što je, pak, moguće jeste pojava intolerancije na antibiotike što ih čini nedelotvornim kod lečenja bakterijskih bolesti kojima su i namenjeni. Kod gripa, antibiotike valja koristiti samo kod bakterijskih komplikacija, kao što su upala sinusa ili infekcija uha, koje se razvijaju kao sekundarne infekcije. U svakom drugom slučaju na njihovu je upotrebu najbolje zaboraviti.
BONUS VIDEO:
(MONDO)