Zdravlje

OPAKA BOLEST JE BILA JAČA OD NJEGA, NI TERAPIJE NISU POMOGLE! Evo od čega je preminuo Žarko Laušević - ovo su SIMPTOMI

Autor Teodora Boškovski

Naš legendarni glumac Žarko Laušević preminuo je od ove opake bolesti. Simptomi su bili jasni...

Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

U 63. godini života napustila nas je naša legenda srpskog glumišta, Žarko Laušević, a vest o smrti potvrdila je njegova supruga Anita. Život ga nije mazio. Preživeo je ozloglašeni zatvor u Spužu, zatim ćeliju u Požarevcu, selidbu u Njujork, ponovni povratak u Srbiju, preležao je koronu, ali nažalost izgubio je bitku sa dugom i opakom bolešću - rakom pluća.

Krajem avgusta ove godine legendarni glumac završio je u bolnici "Bežanijska kosa" nakon što mu se stanje sa plućima pogoršalo. Nakon izvesnog boravka u bolnici, brige lekara i redovne terapije, Žarko je pušten na kućno lečenje. Kako su tada prenosili mediji, Žarko je i ranije u bolnicu dolazio radi redovne kontrole i terapija. Podsetimo, Laušević je 27. oktobra 2020. bio smešten na kovid odeljenju KBC Bežanijska kosa. Koronom se zarazio tokom operacije ciste na zubu, koju je imao 23. oktobra iste godine u Beogradu.

O tome koliko su ga kolege cenile i poštovale i kakav je "džek" bio govore i reči glumca i njegovog velikog prijatelja Radoša Bajića.

"Laušević je snažan čovek, pametan, mentalno vrlo jak. To je život, nekada naiđu i muke i problemi. On se ozbiljno nosi sa svojim problemom, redovno se čujemo. Molim Boga, a i uveren sam da će  naći snagu i da će pobediti", rekao je Bajić ranije.

Izvor: ATA IMAGES / ANTONIO AHEL

Nažalost, snaga ga je izdala. Rak pluća predstavlja bolest srednjeg i starijeg životnog doba. Češće obolevaju muškarci stariji od 50 godina, i najveći procenat čine pušači, istikao je ranije Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, dr Mihajlo Stepanović.

Rak pluća svakog dana odnese 13 života, a u Srbiji dnevno oboli najmanje 20 ljudi, dok smo po smrtnosti od ove maligne bolesti nažalost prvi u Evropi, pokazuju poslednji podaci Global Cancer Observatory. Simptomi raka pluća su dugotrajni kašalj, iskašljavanje, bolovi u grudima, otežano disanje, gubitak apetita, gubitak telesne težine. Znaju često da se jave kasno...

Stručnjaci navode da su među simptomima raka pluća i pojava utrnulosti ili slabosti u ramenu. To je zbog toga što tumor, ako je na gornjem delu pluća, pritiska nerve i krvne sudove koji vode u ruku. Drugi simptom su otečeni prsti, kada se jagodice prstiju naduju zbog manjka kiseonika.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)