Zdravlje

SRBI ČIM UGLEDAJU OVAJ SIMPTOM ODMAH IDU KOD LEKARA! Bolest od koje umre oko 5.000 ljudi - samo 20% je za OPERACIJU

Autor Teodora Boškovski

Dr Davorin Radosavljević otkriva šta su prvi simptomi raka pluća i kako se leči!

Izvor: Prva screenshot

Srbija je na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od raka pluća. Svake godine oboli više od 7.000 osoba, a rak pluća odnose oko 5.000 života. U našoj zemlji skoro 90 odsto obolelih su pušači, a to su i drugi faktori kao što je aero zagađenje i genetska predispozicija.

Kako da utičemo na ove faktore i zaštitimo zdravlje, gostujući na Prva TV objasnio je dr Davorin Radosavljević.

"Mi smo svakako u vrhu sa još nekim okolnim zemljama. Jako mnogo se puši u našoj zemlji, to je sigurno. Druga strana, rak pluća jeste najčešći i najsmrtonosniji tumor", objasnio je doktor i nadovdezao se na skrinig - zbog čega se on ne radi na teritoriji čitave Srbije.

"Zato što je mnogo komplikovan, a do skora nije bilo ni dokaza da on utiče na poboljšanje. Utiče, da, ako se sprovodi onako kako se sada savetuje. Takođe, potrebni su i iskusni i dobro obučeni radiolozi koji će reći da li je za neku promenu na plućima potrebna operacije ili nije", ističe dr Radosavljević.

Kako i kada se otkriva karcinom pluća?

"Otkriva se kao i sve druge maligne bolesti, tako što se pacijent požali. Otkriva se na skeneru, dok rendgentski snimak može da ukaže na jasnu sumnju. Tu je i bronhoskopija. Skener se radi ne samo grudnog koša, nego i stomaka i glave da bi se videlo da li se bolest proširila. Samo 20% se može operisati inicijalno. To je svetska statistika", objašnjava doktor i ističe da čovek treba da osluškuje svoje telo, treba da reaguje na promenu ritma i karaktera kašlja kod pušača, bolove, gubitak u težini, malaksalost...

Prema rečima dr Radosavljevića, ono što najpre osobe odvede lekaru jeste pojava krvi u ispljuvku. Doktor ističe da rani simptom ne postoji, dok je problem dijagnostike u našoj radiologiji to što se isuviše pacijenti kasno javlja - u podmakloj fazi. Najčešće se to dešava zbog prisustva straha.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)