Zdravlje

NE ZAKLJUČAVAJTE VRATA U KUPATILU! 2 STVARI MOGU DA PODSTAKNU SRČANI ZASTOJ: Rizik postoji kad se kupamo i vršimo NUŽDU

Autor Teodora Boškovski

Veća je verovatnoća da će se ovaj problem javiti prilikom kupanja, tuširanja ili vršenja nužde.

Izvor: Shutterstock/Oleksandr Nagaiets

Srčani zastoj ne bira ni mesto ni vreme. Može da se dogodi u svakom trenutku, na ulici, u autobusu, kupatilu... Srčani zastoj važi za jedno od najsmrtonosnijih medicinskih hitnih slučajeva. Razlikuju se od srčanih udara - gde je dotok krvi u srce prekinut, dok su srčani zastoji uzrokovani abnormalnim srčanim ritmom. Stopa smrtnosti usled zastoja srca na ulici, tačnije izvan bolnice, ispostavilo se da iznosi 90 odsto, pokazuje studija Centra za prevenciju zastoja srca u Los Anđelesu.

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje da kuca. Kada se to dogodi, glavni organi više ne primaju oksigenisanu krv, što dovodi život u neposrednu opasnost. Takođe, prema Medical News Today postoje i velike šanse da će se ovaj problem javiti prilikom kupanja, tuširanja ili vršenja nužde zbog stresa koje ove aktivnosti mogu da izazovu u telu.

Korišćenje toaleta

Tokom pražnjenja creva većina ljudi se napreže, a to izaziva stres za srce, prenosi Medical News Today. Kod osoba kod kojih je srčana fukcija već ugrožena, ova svakodnevna radnja može da dovede do iznenadnog zastoja srca. Odlazak u toalet takođe može da izazove i takozvanu vazovagalnu reakciju, jer prilikom nužde se stvara pritisak na vagusni nerv, koji ponekad može da uspori rad srca.

Kupanje i tuširanje

Tuširanje u previše hladnoj (temperatura vode ispod 21°C) ili prevrućoj (temperatura vode iznad 44°C) vodi može brzo da utiče na rad srca. Budući da se telesna temperatura brzo menja pod tušem, to može da dovede do opterećenja u arterijama i kapilarima. Posebno su pogođeni oni sa već prisutnim kardiovaskularnim problemima.

Ovo su simptomi na koje treba da obratite pažnju:

  • bol u grudima
  • iznenadni nedostatak daha
  • vrtoglavica
  • povraćanje
  • otežano disanje
  • nesvestica

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)