Zdravlje

ČIM USTANETE UJUTRU, 2 TRIKA ĆE VAS SPASITI MUKA! Evo kako da se rešite VLAGE u domu, može da napravi "HAOS" plućima

Autor Teodora Boškovski

Jedan trik ujutru će vas "spasiti" muka!

Izvor: TikTok/mama_mila_

Sa hladnim danima dolaze i ostali problemi, kao na primer, vlaga i buđ u domovima. Plesan je toksična gljivica uzrokovana viškom vlage u kući i može da uzorkuje zdravstvene probleme kada temperature padnu zimi. Kondenzacija je vodeći uzrok buđi u mnogim domovima, pogotovo u onim sa slabijom izolacijom.

Buđ može da uspeva praktično na svakoj površini, bilo da su u pitanju zidovi, ormari ili dušeci. Srećom, postoji jutarnji ritual koji možete da uradite kako bi vaša spavaća soba bila bez buđi, navodi Metro. Prva stvar koju treba da uradite kada se probudite je da otvorite prozor spavaće sobe kako bi ušao svež vazduh. Zatim povucite pokrivače sa kreveta na neko vreme i dajte vlazi stvorenoj između čaršava da ispari. Znoj i vlaga se nakupljaju ispod pokrivača dok spavamo, a ako ne istresete posteljinu, to će dozvoliti da se kapljice zadrže i potencijalno pretvore u buđ.

Ako imate vlagu i buđ u vašem domu, veća je verovatnoća da ćete imati respiratorne probleme i infekcije, alergije i astmu. Udisanje ili dodirivanje plesni može da stori alergijsku reakciju, kao što je kijanje, curenje iz nosa, crvene oči i osip na koži.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)