KARDIOLOG OTKRIVA KOJU POPULARNU HRANU NIKADA NE JEDE: Najbrže se gojimo, a pritisak i šećer u krvi skaču!

Većina nas obožava popularnu brzu hranu, a kardiolozi je nikada ne jedu.

shutterstock/sorbis

Zdrava ishrana je ključna za zdravlje srca, ali činjenica je da svi volimo da posegnemo za popularnim grickalicama. Doktorka Elizabet Klodas, kardiolog, otkriva da nikada ne jede čips. Prema njenim rečima, čips ima visok sadržaj aditiva, malo vlakana i drugih korisnih nutrijenata.

"Ako tokom godine pojedemo samo jednu kesu čipsa dnevno, mogli bismo da unesemo tri do četiri šoljice soli u telo i udebljamo se oko sedam kilograma. Previše natrijuma može da povisi vaš krvni pritisak, a značajan porast telesne težine može nepovoljno da utiče na vaš holesterol i šećer u krvi", pojasnila je dr Klodas za CNBC i otkrila za čim poseže kad želi nešto da gricka.

Ovo su bolje zamene za čips:

  • Humus sa povrćem: Ovo je obilan međuobrok, bogat vlaknima, zdravim mastima i proteinima
  • Sirovi orasi: Izbegavajte slane varijante i dobićete sve nutritivne prednosti oraha, a telo nećete opteretiti natrijumom
  • Voće: Dve male banane ili tri pomorandže kalorijski su ekvivalentne maloj kesi čipsa. Ipak, voćem unosite i vitamine, antioksidanse i vlakna.

"Često posežemo za čipsom, ne zato što smo gladni, već zato što nam je dosadno ili jednostavno žudimo za njim. Ipak, čips aktivno sabotira naš trud da poboljšamo zdravlje srca. Umesto toga, potražite opcije koje sadrže vlakna, omega-3 masne kiseline i antioksidanse koji pomažu u snižavanju holesterola", poručila je dr Klodas.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ISHRANA  Kurir TV

(MONDO/T.V.)