Zdravlje

GUBITE DAH I MISLITE DA JE ZBOG LOŠE KONDICIJE? To je najčešći simptom vodeće BOLESTI SRCA, evo šta treba da radite

Autor Teodora Boškovski

Ovaj simptom se može pomešati sa drugim stanjima, kao što je astma, ili pripisati lošoj kondiciji.

Izvor: Shutterstock/Bits And Splits

Kardiovaskularne bolesti i dalje su u svetu, ali i kod nas vodeći uzrok smrtnosti. Sledeće mesto zauzimaju maligne bolesti. Postoje brojni faktori koji dovode do obolevanja našeg najjačeg mišića - srca. U to spada način života, ishrana, fizička aktivnost kao i genetski faktor.

Bolesti srca nastaju kada masne materije unutar zidova koronarnih arterija ometaju dotok krvi u mišiće i tkiva srca. One tada postaju blokirane. Postoji niz simptoma koji mogu da preduprede bolest, koja se ponekad naziva ishemijska bolest srca ili koronarna arterijska bolest. Međutim, simptomi se mogu značajno razlikovati od osobe do osobe, a nekada pojedinac ih možda neće ni osetiti pre dijagnoze.

Ali jedan od češćih simptoma bolesti je povezan sa vašim disanjem. Među simptomima kod koronarne bolesti srca je nedostatak daha. Ovaj simptom se može pomešati sa drugim stanjima, kao što je astma, ili pripisati lošoj kondiciji.

Ostali simptomi uključuju:

  • bol u grudima (angina)
  • nedostatak daha
  • bol kroz celo telo
  • osećaj slabosti
  • osećaj mučnine

Lekari širom sveta savetuju da reagujete na ove signale ukoliko ih osetite i da ih ne svatate olako. Javite se svom lekaru i kardiologu! Takođe, promena nezdravih navika može da igra veliku ulogu u tome. 

Prevencija

Postoji nekoliko načina da smanjite rizik od koronarne bolesti srca, kao što je snižavanje krvnog pritiska i nivoa holesterola. Nacionalna američka zdravstvena služba preporučuje ishrana sa niskim sadržajem masti i visokim sadržajem vlakana, koja treba da uključuje dosta svežeg voća i povrća (5 porcija dnevno) i celih žitarica.

"Trebalo bi da ograničite količinu soli koju jedete na ne više od 6g dnevno jer će previše soli povećava krvni pritisak. Inače, 6g soli je jedna kašičica. Trebalo bi da izbegavate hranu koja sadrži zasićene masti jer će one povećati nivo lošeg holesterola u krvi. Namirnice koje uključuju zasićene masti uključuju puter, svinjska mast, kajmak, tvrdi sir, kolači i keks, hranu koja sadrži kokosovo ili palmino ulje, mesne pite...

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)