Zdravlje

NEOBIČAN SINDROM KOJI NASTAJE POSLE JELA I PIĆA: Užasno je neprijatan, javljaju se gasovi i čudni ZVUCI - ovako se LEČI

Autor Teodora Boškovski

Da li znate šta je sindrom bez podrigivanja?

Izvor: Shutterstock/9nong

Obično kada se prejedemo, želudac se optereti i počinjemo da podrigujemo. Neka hrana nam jednostavno ne prija i naše telo reaguje. To se dešava i kada pijemo gazirano. Inače, podrigivanje se odvija kada vazduh uđe u digestivni trakt kada jedete ili razgovarate. Gas se akumulira u stomaku kada se piju gazirani napici ili se proizvodi prilikom varenja. Naše telo izbacuje taj višak vazduha na dva načina - nadimanjem i puštanjem gasova ili podrigivanjem.

Međutim, ima ljudi koji jednostavno ne mogu da podrignu. Da li ste se ikada zapitali kako bi izgledao vaš život da ne možete da podrignete?

Popularni doktor na društvenim, dr Soj koji na društvenim mrežema redovno deli zdravstvene savete, otkrio je da bizarno stanje koje se naziva "sindrom bez podrigivanja" može da ima neprijatne simptome.

Lekar opšte prakse rekao je nešto o više o ovom neobičanom stanju, poznato i kao retrogradna disfunkcija krikofaringeusa - koje izaziva prekomerno nadimanje, grkljanje iz vrata i grudi i, naravno, nemogućnost podrigivanja.

"Sindrom bez podrigivanja nije mala stvar. To je neuobičajeno, verovatno je nedovoljno dijagnostikovano stanje i izaziva nadimanje i pritisak u grudima, društveno neprijatne zvukove grgotanja i mnogo gasova. Ovo se dešava kada krikofaringealni mišić u grlu nije u stanju da se opusti i dozvoli gasu da prođe prema gore. Ovo stanje se može lečiti injekcijama botoksa kako bi mišić u grlu mogao da se opusti ili u gorem slučaju sečenjem dela mišića", objasnio je dr Soj.

Pogledajte više u videu:

 BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)